Személyre szabott megoldások

Személyre szabott megoldások

A DACHSER olyan logisztikát hoz létre, amely hozzáadott értéket teremt azáltal, hogy standard szolgáltatásait iparág-specifikus szakértelemmel kombinálja. Jens Wollmann, a DACHSER Corporate Solutions osztályának vezetője interjút adott a hálózatban már korábban bevált és a mostanában bevezetésre kerülő, új iparági megoldásokról.

Wollmann Úr, Ön tavaly óta felügyeli a DACHSER a globális iparági megoldások osztályát. Mit talál vonzónak ebben a feladatkörben?

Fontosnak tartom, hogy mindig az ügyfél szemszögéből is lássuk és vizsgáljuk üzleti modellünket! Meglátásom szerint, csak így hozhatunk létre olyan integrált logisztikai koncepciókat, amelyek valóban hozzáadott értéket képviselnek és javítják ügyfeleink logisztikai mérlegét, sőt még összhangban is vannak a DACHSER küldetésével. Az iparágakon belül bizonyos mértékű átfedés van a logisztikai szolgáltatási elvárások között, így akár egy ügyfél számára kidolgozott koncepció gyakran sok más résztvevő számára is használható lehet. Ez segíthet olyan globális megoldások létrehozásában, amelyek sikeresek a piacon.

Tudna erre egy példányt kiemelni?

Az ilyen megoldások egyesítik a speciális iparági szakértelmet a DACHSER globális logisztikai hálózatán belüli bizonyított szolgáltatásokkal. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy testreszabott logisztikai megoldásokat kínáljunk bizonyos iparágaknak, miközben továbbra is megfelelünk a globális minőségi szabványoknak. Kiváló példa erre a DACHSER DIY Logistics üzleti modellje a barkácspiaci szektorban és a DACHSER Chem Logistics szolgáltatása a vegyipar számára.

Menjünk vissza egy kicsit az időben. Mikor hozta létre a DACHSER Corporate Solutions üzleti részlegét?

Ez egy hosszú történet, ami még 1998-ban kezdődött a DACHSER DIY Logistics üzleti modelljének létrehozásával. Akkoriban a beszállítók és különösen a barkácsáruházi kereskedőláncok az épület- és lakásfelújítási szektorban felismerték a logisztika által hozzáadott érték jelentőségét. Abban az időben a barkácsáruházi kereskedőláncok a logisztikát az érdekeiknek megfelelően próbálták átformálni és a „pull” gyártási modellt bevezeti, hogy nagyobb rugalmasságot szerezzenek. A gyártók azonban ragaszkodtak a „push” elvhez, ami nagyobb kiszámíthatóságot biztosított számukra. Ez valódi hatalmi harcokat eredményezett az érintettek között.

Interjú: Jens Wollmann Úrral

Head of Corporate Solutions at DACHSER.

Mire képes a DACHSER ebben a helyzetben?

Amikor az új iparági megoldásunkat megalkottuk, alaposan szemügyre vettük a piacot, és olyan logisztikai folyamatokat fejlesztettünk ki, amelyek mind az ipar, mind a barkácsáruházi kereskedőláncok számára előnyös helyzetet eredményeztek. Ekkor született meg a DACHSER DIY Logistics Pipeline - az integrált és folyamatos szolgáltatási lánc létrehozása a globális beszerzéstől a szállításig, felügyelve az árucikkek piacra jutását. Azóta folyamatosan fejlesztjük a Pipeline-t – például a magánügyfelek részére történő kiszállítással –, így immár az omnichannel logisztika teljes skáláját tudjuk kínálni ügyfeleink számára. A beszállítók és a barkácsáruházi kereskedőláncok egyaránt profitálnak abból a szinergiából, amelyet a szállítások – az ágazati követelményeknek megfelelően – csomagban hoznak létre Európa-szerte több mint 18 000 barkács- és kertészeti központban.

Hogyan folytatódott ez a fejlődés?

Következő mérföldkövünk a DACHSER Chem Logistics üzletágának a megalapítása 2007-ben, ami annak volt az eredménye, hogy a DACHSER már hosszú ideje sikeres munkakapcsolatokat ápolt számos vegyipari vállalattal. A különböző iparági szegmensek, követelményi rendszerek és a megfelelő lehetőségek mélyreható elemzését követően szilárd alapot biztosítottak saját iparági megoldásaink elindításához. Azóta a DACHSER törekedett egyéb iparágakra is koncentrálni szem előtt tartva az alábbi kérdést: Hol tudunk kézzelfogható előnyöket kínálni ügyfeleinknek szakértelmünk összevonásával? Ennek eredményeként létrehoztuk a DACHSER Automotive Logistics, a DACHSER Fashion Logistics és a DACHSER Life Science and Healthcare Logistics üzleti modelljeinket, szorosan összekapcsolva ügyfeleink globális piacait igényeit az európai szárazföldi szállítási hálózatainkkal. A DACHSER Cosmetics Logistics üzletágának elindítása előtt állunk Franciaországban, hogy kedvező lépést tegyünk a kozmetikai ipar speciális követelményei felé. 2023-tól más helyeken is igyekszünk ezen a területen piaci részesedést nyerni. 

Milyen újítások születtek ezeknek a megoldásoknak a létrehozásával?

A DACHSER Fashion Logistics kiváló eszköze a Roll&GOH, a DACHSER gördülő konténere, amelyet a lapos és függő ruhák szállítására fejlesztettek ki és ami a divatiparban a GOH a „garment on hanger” rövidítésének felel meg. A Roll&GOH-t tervezését úgy optimalizáljuk, hogy alkalmasak legyenek az európai nagyvárosok városközpontjaiban található üzletek és bevásárlóközpontok kihívást jelentő kiszállításaihoz. 

A Jens Wollmann úrral készült cikk teljes terjedelme a DACHSER magazin ide első lapszámában olvasható. 

DACHSER világszerte
Kapcsolat
Kapcsolat Zsuzsanna Szuhay