Brexit aktuális - Az Egyesült Királyság határműködési modelljének harmadik fázisa

Az Egyesült Királyság kormánya által közzétett határműködési modell (Border Operating Model) harmadik fázisának bevezetése egy másik fontos mérföldkő az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésével kapcsolatos vámeljárásokban. A DACHSER továbbra is lépést tart a vám- és szállítási eljárások változásaival és biztosítja, hogy az áruk a lehető legkevesebb fennakadás mellett haladjanak át a határokon.

2022. január 1-től a határellenőrzések számának növekedésére kell számítani a határokon történő elektronikus nyilatkozattételi kötelezettség, valamint a kötelező GVMS rendszer (Goors in Vehicle Movement System) behozatali és kiviteli tevékenységre történő bevezetése miatt. 2022. január 1-től már nem engedélyezett az a  manuális EIDR (Entry Declarants Record) eljárás, ahol a kereskedő EORI számát használva árut lehetett átszállítani a határon. Ehelyett elektronikus, egyszerűsített vámáru-nyilatkozatot (SCDP - Simplified Customs Declaration Process) kell benyújtani. 

A tranzit forgalomra már jelenleg is alkalmazott GVMS (Goods Vehicle Movement Service, azaz az áruszállító járművek mozgását támogató szolgáltatás) rendszerét 2022. január 1-jétől kiterjesztik a határellenőrzési folyamat automatizálására is azáltal, hogy összekapcsolják a vámáru-nyilatkozatot a GVMS-ben létrehozott árumozgási hivatkozással (GMR -Goods Movement Reference). Az automatikus rendszámfelismerő (ANPR - Automatic Number Plate Recognition) pedig egyesíti a vámáru-nyilatkozatot és a GMR-t, így a járműveknek nem kell többé megállniuk a határátkelőn.

A DACHSER intézi a vámáru-nyilatkozat GVMS-hez való hozzárendelését, amennyiben Ön másként nem rendelkezik. Ha a vámáru-nyilatkozat kiállításáról Ön kíván gondoskodni - házon belül vagy külső vámszolgáltatón keresztül -, kérjük, adja meg a DACHSER-nek a vámáru-nyilatkozat számát a vámkezeléshez. A DACHSER-ben ezt az információt Import Release Reference-nek vagy IRR-nek nevezik, mellyel az adatok bevihetővé válnak a GVMS rendszerébe lehetővé téve ezáltal a határ zökkenőmentes átlépését.

2022. január 1-től bevezetik az EU-ból az Egyesült Királyságba az Élelmiszer- és Takarmányimport Rendszeren (IPAFFS) keresztül behozott állati eredetű (POAO) és egyes állati melléktermékek (ABP) bejelentési kötelezettséget is. E termékcsoportok, valamint a növényi és növényi alapú termékek fizikai szemléjére 2022. július 1-jéig nem lesz szükség. Ezen termékcsoportok tesztelését 2022. július 1. és november 1. között fokozatosan fogják bevezetni. További részletek a mellékelt dokumentumban találhatók. Kérjük, hogy ne felejtse el értesíteni a DACHSER illetékes kirendeltségét, ha ezekre a kiegészítő szolgáltatásokra van szüksége. Ha a POAO-ra, az ABP-re vagy a növényi vagy növényi alapú termékekre vonatkozó vámáru-nyilatkozatot saját maga kívánja megtenni, az IPAFFS-ben történő nyilatkozattételért is Ön a felelős.

2022-ben számítani lehet egyéb jellegű változások bevezetésére is. Felhívjuk a figyelmét a 2022. július 1-jétől érvénybe lépő belépési gyűjtő vámáru-nyilatkozatra, vagy más néven ENS-re (Entry Summary Declaration). Az ENS-el, és a POAO, ABP, illetve a növényi vagy növényi alapú termékek szemléjével kapcsolatban további tájékoztatásra lesz majd szükség a törvény életbe lépéséhez közeledve.  

Ezek az információk a gyűjtőszolgáltatásunk részeként szállított hálózati szállítmányokra, valamint a rész- és komplett küldemények (FTL, LTL) szállítására vonatkoznak. Az új ellenőrzési eljárásokra való felkészülés érdekében a DACHSER hálózata közösen átvizsgálta és szükség esetén korrigálta folyamatait, így készen áll 2022. január 1-re. A HMRC brit adó- és vámhivatal forródrótot hozott létre a vámokkal és a nemzetközi kereskedelemmel kapcsolatos kérdések megválaszolására: A 0300 322 9434-es telefonszámon importtal, exporttal és vámmentességgel kapcsolatban kérhet segítséget. A vonal hétfőtől péntekig 8:00 és 22:00 között, hétvégén pedig 8:00 és 16:00 között tart nyitva brit idő szerint.

Hasznos linkek:

Export és Import szállítási kérdései esetén forduljon a HMRC-hez az alábbi link alatt vagy használja a chat funkciót. 

https://www.gov.uk/government/organisations/hm-revenue-customs/contact/customs-international-trade-and-excise-enquiries

A HMRC bevezette az Export támogatási szolgáltatást, hogy támogassa a kereskedőket abban, hogy választ kapjanak a Nagy-Britanniából Európába történő export küldeményeikkel kapcsolatos gyakorlati kérdésekre.

https://www.gov.uk/ask-export-support-team

Végezetül a HMRC-nek létezik egy YouTube-csatornája is, amely hasznos videókat és webináriumokat tartalmaz a vámügyi folyamatokról az Önök munkájának gördülékenyebbé tételéhez.

https://www.gov.uk/government/organisations/hm-revenue-customs/contact/customs-international-trade-and-excise-enquiries

 

Phased Import Controls Trader Communication PDF (0,14 MB)
Kapcsolat Zsuzsanna Szuhay