Hideg fejjel nehéz helyzetekben

A mostani bonyolult gazdasági politikai világhelyzetben a hűtött és a nem szabályozott hőmérsékletű áruk szállításának és tárolásának sikere a minőségtől és a megbízhatóságtól függ. A Liegl&Dachser Kft. Food Logistics üzletága fontos szerepet tölt be a hazai és európai élelmiszer-logisztikai iparág területén.

„Szerelem első harapásra”. Magyarországon ez a kulináris szójáték étvágygerjesztő számokban is kifejezhető: előzetes piaci felmérések szerint az élelmiszerek szállításából származó árbevétel a 2022-es 13,31 milliárd EUR-ról 2027-re 18,34 milliárd EUR-ra becsülhető, ami éves szinten 6,62 %-os emelkedést jelent.

A Vásárcsarnok Budapest egyik legnépszerűbb turistalátványossága
A Vásárcsarnok Budapest egyik legnépszerűbb turistalátványossága

A növekvő tendencia teljes körű szolgáltatási portfoliót kíván az élelmiszerek professzionális szállításához. Az 1999-ben a vegyesvállalatként megalapított Liegl&Dachser Kft. a szállítási és logisztikai megoldások széles választékának köszönhetően elsőrangú logisztikai szolgáltatói hírnevet szerzett a magyar piacon. A cég 2008-ban megalapította saját Food Logistics üzletágát. „A DACHSER jól bevált teljesítményi, minőségi és informatikai standardizált szabványai már a kezdetek óta biztos alapot teremtenek arra, hogy vezető európai élelmiszer gyártókkal és kiskereskedőkkel hosszútávú kapcsolatokat alakítsunk ki a magyar piacon” – mondja Alfred Miller, a DACHSER Food Logistics ügyvezető igazgatója. Az elmúlt 14 év során a Liegl&Dachser Kft. az élelmiszer-logisztikai megoldások széles választékát fejlesztette ki, hogy megfeleljen a hazai és nemzetközi élelmiszergyártók egyedi igényeinek.

Mindig frissen

A Liegl&Dachser Food Logistics üzletága jelenleg a húsipari és tejtermékek, valamint a hűtést nem igénylő élelmiszertermék szállításának minél nagyobb hazai piacszerzésére összpontosít. 2021-ben a vállalat nagyjából 120 000 tonna össztömegű élelmiszeripari terméket mozgatott hazai és nemzetközi ügyfelei számára. Ez magában foglalja a budapesti disztribúciós központ, két további vidéki elosztó helyszín forgalmát egy többfelhasználós 33 800 m² területű raktárterülettel és 32 000 raklaphellyel. A raktározás és a szállítás mellett Budapesten és két vidéki telephelyen biztosítja a cég ügyfelei számára a zökkenőmentes kiszolgálást értéknövelt szolgáltatásokkal együtt (EKAER ügyintézés, komissiózás, visszáru-kezelés, zsugorfóliázás, rendelés kezelés, árukihelyezés, címkézés).

A magyarországi telephelyek a European Food Network segítségével 33 más európai telephellyel napi szintű összeköttetésben vannak, ahol bármilyen méretű szállítmányokat képesek megmozgatni, kiemelt gyakorisággal, kiváló minőségben, rögzített szállítási határidőkkel. A németországi és más európai piacok napi összeköttetéseit és a Magyarországról induló menetrend szerinti járatokat a DACHSER München melletti Neufahrn tranzitterminálja bonyolítja.

"A praktikus elhelyezkedésnek, valamint a szakértő tárolási körülményeknek köszönhetően ideális feltételekkel rendelkezünk a szabályozott hőmérsékletű és nem hőmérséklet szabályozott élelmiszerek szakszerű kezelésére, raktározására egyaránt. Ez azt jelenti hogy prémium minőséget és kiváló kiszolgálást tudunk kínálni kiskereskedelmi, élelmiszergyártásban és exportban tevékenykedő ügyfeleinknek." - mondta Horváth Tamás a Liegl&Dachser Food Logistics üzletágának a vezetője. 

„Budapesti telephelyünk sikeres működése teremt garanciát a további üzleti növekedéshez a magyar és az európai piacon egyaránt” – mondja Horváth Tamás, a Liegl&Dachser Food Logistics üzletágának vezetője. A 2017-ben megnyílt telephelyet tovább segíti az M0-ás autópálya közelsége, ami közvetlenül köti össze Budapestet az európai közlekedési hálózattal.  „A praktikus elhelyezkedésnek, valamint a szakértő tárolási körülményeknek köszönhetően ideális feltételekkel rendelkezünk a szabályozott hőmérsékletű és nem hőmérséklet-szabályozott élelmiszerek szakszerű kezelésére, raktározására egyaránt. Ez azt jelenti hogy prémium minőséget és kiváló kiszolgálást tudunk kínálni kiskereskedelmi, élelmiszergyártásban és exportban tevékenykedő ügyfeleinknek” – fejtette ki Horváth Tamás. Az átfogó küldemény nyomonkövetés segítségével teljes átláthatóságot biztosítunk a rövid válaszidőkkel és a digitális szállítási dokumentumok kényelmes hozzáférésével együtt.

A magyar kolbász igazi hungarikum és közkedvelt az egész világon
A magyar kolbász igazi hungarikum és közkedvelt az egész világon

Előtérben a hatékonyság

Horváth Tamás felhívja a figyelmet arra is, hogy a mostani megváltozott piaci körülmények esetén a minőség és a szolgáltatás még fontosabbá válik. A tejpiacon jelenleg jelentős áremelkedések tapasztalhatók, de ezek nem olyan drasztikusak Magyarországon, mint a nemzetközi piacokon. „Az emberek kezdik luxusnak tekinteni a tejtermékeket” – mondja Horváth Tamás. „Ez még fontosabbá teszi a logisztikai szabványok érvényesülését, hogy minél nagyobb megbízhatóságot és hatékonyságot tudjunk biztosítani a vásárlóknak. Mind adminisztratív, mind a gyakorlati feladatokban a folyamatos fejlődésre törekszünk” – fejti ki tovább a logisztikai vezető. 

Ezek az erőfeszítések olyan jól bevált folyamatokon alapulnak, amelyek megfelelnek a Nemzetközi Élelmiszeripari Szabvány Logisztikai (IFS Logistics Standard) 2.3 verziója által támasztott követelményeknek, bizonyítva ezzel a vállalat magasabb szintű minőségi szolgáltatásait. A fenntartható és célzott piaci pozicionálás érdekében a DACHSER Food Logistics üzletága a DIN EN ISO 9001: 2015 minőségirányítási rendszert működteti, amely integrálja a HACCP követelményeit és kockázatértékeléseit, valamint az IFS Logistics 2.3 szigorú követelményeit.

"Erősségünk az egységes szabványosított folyamatokban rejlik, amelyek teljességgel az ügyfelek egyedi igényeihez igazíthatók" - mondja Miller. A vállalat saját informatikai rendszerei, a DACHSER eLogistics - a logisztikai feladatok kezelésére szolgáló online portál – ugyanolyan kiemelt szerepet játszanak ebben, mint az innovatív mobil eszközök, amelyek együttesen támogatják a raktári munkavállalók és a gépkocsivezetők munkáját egyaránt.

Miller szerint a DACHSER nagyfokú szállításszervezési tapasztalata is hozzájárul a hatékonyság növeléséhez, ami választ jelent a növekvő árnyomásra. "Személyre szabott konszolidációs megoldásaink például csökkentik a rakodóterek forgalmát, és lehetővé teszik a beérkező áruk gyorsabb feldolgozását" - mondja Miller. "Az automatizált hőmérsékleti dokumentációk a legmodernebb hűtési technológiával, a küldemények nyomon követésével és a tanúsított minőségirányítással párosulva széles körű átláthatóságot és a lehető legjobb élelmiszerbiztonságot eredményeznek. Ez kulcsfontosságú és a jövőben is az lesz, hogy megőrizzük előnyünket az élelmiszer-logisztika kihívásokkal teli piacán.

A fenti cikk teljes terjedelmében megtalálható a DACHSER magazin legutóbbi 4/2022-es lapszámában a 32. oldaltól, amit az alábbi link alatt lehet letölteni. 

Dachser magazin 2022/4-es lapszám_English PDF (6,56 MB)
DACHSER világszerte
Kapcsolat
Kapcsolat Zsuzsanna Szuhay