Frissességben egyesülve

Tíz év telt el a European Food Network 2013-as megalakulása óta. Az elmúlt évtizedben a hőmérséklet-szabályozott gyűjtőszállítmányozásra specializálódott hálózat sikeresen fejlődött. A szervezet jelenleg 23 tagból áll, akik rendszeres menetrend szerinti szolgáltatásokat nyújtanak 34 európai ország között.

Évente több mint 160 millió tonna élelmiszer jut el az európai fogyasztókhoz. Az ilyen hatalmas mennyiség biztosítása a fogyasztók számára csak abban az esetben valósulhat meg, ha az élelmiszerkereskedők hatékony és intelligens élelmiszerlogisztikai rendszereket vesznek igénybe. Az idén 10 éves European Food Network ennek a feltételeit teremti meg.
Évente több mint 160 millió tonna élelmiszer jut el az európai fogyasztókhoz. Az ilyen hatalmas mennyiség biztosítása a fogyasztók számára csak abban az esetben valósulhat meg, ha az élelmiszerkereskedők hatékony és intelligens élelmiszerlogisztikai rendszereket vesznek igénybe. Az idén 10 éves European Food Network ennek a feltételeit teremti meg.

Sok ember számára az étkezés nemcsak az éhség csillapításáról szól, hanem az élvezetről, az egészségről, a kultúráról, a sokszínűségről és a fenntarthatóságról is. Szeretnek akár helyi, akár nemzetközi recepteket elkészíteni, és természetesnek tartják, hogy az élelmiszer-kereskedők friss termékeket kínálnak számukra mind a saját régiójukból, mind Európából és a világból is.

A termelők és a kereskedők igyekeznek megfelelni a fogyasztók egyre változatosabb táplálkozási trendjeinek. Ez magyarázza, hogy – különösen az élelmiszeriparban – már nemcsak nemzeti szinten gondolkodnak, mint ahogyan azt évtizedekig tették. Például nemzetközi viszonylatban megbízható logisztikai szolgáltatásokat, átfogó, országok közti lefedettséget és egységes szabványokat várnak el, mind a fizikai ellátási láncban, mind az információs rendszerekben. Mindezek célja az, hogy az élelmiszerek Európán belüli szállítása gyorsan, megfelelő rendszerességgel és magas minőségben történjen, illetve a végfelhasználókhoz maximális frissességgel érkezzen meg.

Pontosan ez az elv áll a European Food Network mögött, amely szervezet idén ünnepli tízéves évfordulóját. 2013-ban tizenkét meghatározó élelmiszerlogisztikai szolgáltató, köztük a DACHSER is, összefogott és létrehozták a European Food Network hálózat. Céljuk az volt, hogy egyesítsék sikeres családi vállalkozások regionális szakértelmét és erősségeit, valamint beépítsék azokat egy egész Európát lefedő logisztikai hálózatba.

Élő hálózat

Ez a hálózat lehetővé teszi például egy német knédligyártónak, hogy ugyanolyan megbízhatóan szolgálja ki francia ügyfeleit, mint a helyi kereskedőket. Hasonlóképpen, a spanyol specialitások termelői osztrák partnereiknek ugyanolyan magas minőségű termékeket tudnak szállítani, mint lengyel kereskedőik számára. A European Food Network jelentős hatékonyságnövekedést is eredményez. A hálózat a DACHSER rendszerét, a vivengo termékcsaládot használja a hőmérséklet-szabályozott gyűjtőszállításokhoz. A logisztikai szolgáltatók rögzített tranzitidővel veszik át az export szállítmányokat ügyfeleiktől, továbbítják azokat a hálózat többi tagjához, és ezzel egyidejűleg saját régiójukban szétosztják az export szállítmányokat a kiskereskedelmi cégek, éttermek, nagykereskedők és feldolgozóipar számára. A szolgáltatást igénybe vevő termékkínálat széles és változatos. Húskészítmények, tejtermékek, borok és szeszes italok, pékáruk és édességek, kényelmi termékek, különleges élelmiszerek, és élelmiszer-csomagolóanyagok is megtalálhatók.

Tíz év alatt a European Food Network folyamatosan bővült és fejlődött. A jelenleg 23 taggal rendelkező hálózat 34 ország piacait köti össze. Fontos mérföldkő volt 2016-ban az európai élelmiszerközpont megalakulása a Frankfurt közelében találhatóDACHSER Erlensee-ben. A Rajna-Majna régióban elfoglalt központi elhelyezkedése és a hétfőtől szombatig tartó műszakok miatt a DACHSER Erlensee telephely jelentős csomópont az európai élelmiszerek szállításában. A rendszerbe történő bekapcsolódásával lehetővé vált a tranzitidők optimalizálása, így figyelemre méltó, átlagban egy napos időmegtakarítás érehető el, ami friss termékek esetében különleges jelentőséggel bír. Emellett a DACHSER Food Logistics a hétvégi szolgáltatás részeként szombatonként is begyűjti az árut az ügyfelektől. Az árukat aztán a következő munkanapon szállítják, amely szintén a tranzitidők optimalizálásának egy módja.

Tíz év alatt a European Food Network folyamatosan bővült és fejlődött. A jelenleg 23 taggal rendelkező hálózat 34 ország piacait köti össze.

A fizikai hálózaton túl a logisztikai szolgáltatók technikai tudása, valamint a speciálisan képzett sofőrök mellett a hálózat ereje az egységes szabványokban és a hálózatba kapcsolt IT rendszerekben rejlik. Mindezek alapján a hálózat területileg illetékes tagja zökkenőmentesen átveheti az export szállítmányokat rendelésként, függetlenül attól, hogy azokat Lisszabonba, Katowicébe vagy Edinburghba címezték-e. A hőmérséklet-szabályozott élelmiszer-szállításokat átfogó minőségbiztosítási rendszer támogatja, amelynek teljesítéséhez elengedhetetlen a képzett személyzet, az IT-vezérelt folyamatok és az Európában rendelkezésre álló több mint 200 élelmiszertárolásra engedélyezett raktár.

A Frankfurt közelében található DACHSER Erlensee raktár a Europoen Food Network fontos helyszíne
A Frankfurt közelében található DACHSER Erlensee raktár a Europoen Food Network fontos helyszíne

34 országban az úton

A 2,31 millió négyzetméternyi élelmiszerraktárnak és a mintegy 12 000 hűtött járműnek köszönhetően a 23 hálózati tag saját ügyfeleinek rendszeres, rögzített tranzitidővel rendelkező menetrend szerinti szolgáltatást nyújthat 34 európai ország között. Évente több mint félmillió élelmiszer-szállítmány fut végig a hálózaton, amelyek rendkívül költséghatékonyan jutnak el a kiskereskedelmi cégekhez, éttermekbe, nagykereskedőkhöz és az élelmiszeripari feldolgozókhoz.

„Együtt erősebbek vagyunk!” Ez a hálózatépítési elv még inkább érvényes a kihívást jelentő időkben. Vegyük például a Brexitet, amikor Európa kereskedelmi kapcsolatai az Egyesült Királysággal új szabályozások alá kerültek. Nem is beszélve a pandémiáról, amikor megszakadt ellátási láncok, lezárások és ideiglenes határátlépési korlátozások is nyomást gyakoroltak az európai élelmiszer-logisztikára. A European Food Network ezekben a nehéz időkben is képes volt minőségi szolgáltatást nyújtani az élelmiszer-szállításban.

Alfred Miller, a DACHSER Food Logistics ügyvezető igazgatója és a European Food Network társalapítója úgy véli, hogy a hálózat nagyon kedvező helyzetben van az évfordulós évben: „Meggyőződésünk, hogy az élelmiszerexport továbbra is jelentős növekedési lehetőségeket kínál, és hogy a piac – az európai élelmiszertermelők, forgalmazók és kereskedők összessége – magas minőségű és költséghatékony szolgáltatásokat igényel. Ez az a terület, ahol a European Food Network a jelenben és a jövőben is erős és megbízható partnerként dolgozik.”

DACHSER sajtóanyag: 10 éves a European Food Network PDF (0,15 MB)
DACHSER világszerte
Kapcsolat
Kapcsolat Erika Kohegyi Consultant for Communication