Brexit-aktuális: Amiről mindenképpen fontos tudni

Az Egyesült Királyságnak az EU-ból való kilépésével kapcsolatos jelenlegi fejleményeiről a DACHSER friss információkat kíván megosztani Önnel, mivel úgy gondoljuk, hogy ezek a közérdekű tudnivalók további segítséget nyújtanak majd Önnek.

Miközben az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelmi tárgyalások továbbra is lassan haladnak, a júniusi hónap adta a brit kormánynak azt utolsó alkalmat az átmeneti időszak meghosszabbításának kérvényezésére, amely jelenleg 2020. december 31.-ig van érvényben. Mivel hosszabbítási kérvényt nem nyújtottak be, a hangsúly továbbra is a 2021. január 1-től  életbe lépő vámellenőrzések fokozatos bevezetésén van.  Az átmeneti időszak célja, hogy a kereskedelmi vállalkozások megbirkózzanak a COVID-19 hatásaival és felkészülhessenek az új követelményekre. Az Egyesült Királyság határain majd teljes körű vámellenőrzés lép életbe 2021. július 1-től.

Az év elején az Egyesült Királyság kormánya lépéseket tett bizonyos vámkedvezmények megszüntetésére, ideértve az átmeneti egyszerűsített eljárásokat (TSP - Transitional Simplified Procedures) és a halasztott import áfa megfizetést (PVA - Postponed VAT Accounting). A brit kormány azonban felismerte, hogy vámmentességre is szükség lesz, legalábbis átmenetileg, 2021. január 1.-től kezdődően.
Újra be kell vezetni a halasztott import áfa megfizetés lehetőségét. Ezenkívül az átmeneti időszakra olyan vámeljárás lesz bevezetve, amely lehetővé teszi az importált áruk bevallását úgy, hogy azokat hat hónapon belül könyvelésbe veszik, nem pedig közvetlenül a behozatal után. Ezt az eljárást „Halasztott vámnyilatkozatnak” (Deffered Declaration) hívják.

Az EU csúcstalálkozóján 2020. október 17-18. között  Nagy-Britannia és az EU között végleges tárgyalásokra kerül sor. 2020. október 19.-én elérhetőnek kell lennie a „deal or no-deal” forgatókönyv eredményeinek.

A tárgyalások kimenetelétől függetlenül várhatóan 2021 januárjától minden, az Egyesült Királyságba belépő és onnan kilépő áru vámeljárás hatálya alá esik, bár az a fent leírt átmeneti időszak alatt a tervek szerint fokozatosan lesz bevezetve termékcsoportok szerint .

Az ide vonatkozó szükséges intézkedést az alábbi link tartalmazza:

https://www.gov.uk/transition

Az következő linkek eligazítást adnak majd abban is, hogy az Egysült Királyság milyen részleteket közölt arra vonatkozólag hogy mind exportőrre és mind importőrre milyen hatályos szabályok vonatkoznak.

https://www.gov.uk/prepare-to-import-to-great-britain-from-january-2021

https://www.gov.uk/prepare-to-export-from-great-britain-from-january-2021

További kiegészítő információkat a mellékelt csatolmány tartalmaz.

További felmerülő kérdéseivel kérjük az illetékes DACHSER kirendeltség kollégáit keresse!

Brexit kiegészítő intézkedések 2020.08.31. PDF (0,02 MB)
Kapcsolat Zsuzsanna Szuhay