A DACHSER arcai 1 - Mint olaj a gépezetben

Somlai Patrik - DACHSER Expert Network Operations (DENO)

Miért vonzó egy logisztikai szolgáltató vállalatnál elhelyezkedni? Mit nyújt egy határokon átnyúló német cég a dolgozóinak? Milyen szakmai lehetőségeket biztosít a pályakezdőknek, illetve a komoly, több éves munkatapasztalattal rendelkező munkavállalók számára a DACHSER?  Új sorozatot indítunk weboldalunkon, amelyben egy-egy munkavállalónk szemszögéből mutatjuk be, hogy mit jelent a DACHSER-nél dolgozni. 

A DACHSER arcai sorozatunk első részében Somlai Patrik mesél az elmúlt három évről, amelyet a vállalatnál töltött, arról, hogy mi az, ami olyan a munkában, mint olaj a motorban, hogy 2020-ban miért akart mindenképpen a korábbi gyakorlati helyére visszamenni dolgozni, és milyen új feladatok várják idén májustól.

Hogyan kezdődött a karriered a DACHSER-nél? Milyen volt az első időszak, az első benyomások?

Közlekedésmérnökként végeztem a Budapesti Műszaki Egyetemen és 2017-ben egy  hathetes szakmai gyakorlatot kellett teljesítenem. Jelentkeztem a DACHSER-hez, ahol végül lehetőséget kaptam erre. Hamar megtetszett a közeg és maga a logisztikai tevékenység is. Aktívan bevontak a folyamatokba, így sokat tanulhattam, amiért a mai napig hálás vagyok. Már akkor úgy kezeltek, mintha a csapat tagja lennék. Ez nagyon szimpatikus volt. Mint sok más fiatal, korábban én is kerestem az utamat. Idővel rájöttem, hogy a logisztika olyan terület, amiben szívesen fejlődnék, és amiben jó lehetőségek vannak ezzel egyidejűleg. A DACHSER ebben is megerősített. Amikor lediplomáztam közlekedésmérnökként, szállítmányozási menedzsment szakirányon, egyértelműen a DACHSER-hez szerettem volna jönni. Megvolt a motivációm, tetszett a gyakorlat, és úgy éreztem, hogy itt már van egy kis előnyöm, ismernek, könnyebb lesz a betanulás folyamata. Nagy szerencsém volt, mert éppen megüresedett egy pozíció a logisztikai csapatban. Kezdetben délutános műszakban dolgoztam, utána átkerültem normál munkarendre. Négy különböző szerződött logisztikai partner ügyeit támogattam a logisztikai csapatban, az elmúlt három év során. Segítettem az irodából a partnerek beérkezéseit és kiszállításait, illetve ügyintézői feladatokat végeztem, folyamatosan figyelve a szerződött partnerek kéréseit, igényeit.

Milyennek érzed az atmoszférát a munkahelyeden? Milyen a csapat, amelyben dolgozol?

Nagyon sok kedves embert ismertem meg itt. Ráadásul egyre fiatalosabb is a csapat. Az a tapasztalatom, hogy ha az ember jól kérdez, akkor mindig kap segítséget a kollégáktól. Fontos az is, hogy ne csak a saját osztályunkat ismerjük, hanem a társosztályok, illetve a raktár munkáját is, mert sokkal könnyebb lesz együtt dolgozni, ha megismerjük egymás nézőpontjait. A raktárban is jó viszonyt ápolok a kollégákkal, emiatt sokkal erősebb a kohézió köztünk. A megfelelő, gördülékeny kommunikáció rendkívül fontos, olyan, mint az olaj a logisztikai folyamatok gépezetében.

Májustól új pozícióban, DENO-ként folytatod a munkát – ez a DACHSER Expert Network Operations, azaz a hálózati folyamatok DACHSER szakértője rövidítést takarja, de mit jelent a gyakorlatban?

Egy másik fiatal kollégával, Farkas Renátóval nyertük el a lehetőséget, hogy DENO képesítést kapjunk és ezáltal tovább fejlődve támogathassuk a DACHSER Magyarországi tevékenységét. A DENO szerepkörben, egyfajta multiplikátorként, a vállalati tudást kell közvetítenünk a kollégáink számára. Az újonnan bevezetett változásokat, folyamatokat, módszereket fogjuk oktatni, és támogatni a kollégákat azok átvételében. Mozgalmas és átfogó munka lesz, amely során új ismereteket és készséget sajátíthatunk el, különböző tréningek során. Remek kihívás, amely során a  nyelvtudásomat is aktívan használhatom, és még több nagyszerű kollégát ismerhetek meg a DACHSER-nél, itthon és külföldön. Fontosnak tartom, hogy elsajátítsuk azt a tudást és színvonalat, amit a DACHSER nemzetközileg képvisel, és tovább is adjuk kollégáink számára. Úgy is tekintek erre a munkakörre, mint a minőségbiztosítás egy formájára. Megtiszteltetés lesz a DACHSER hazai tevékenységét támogatni.

Interjú: Somlai Patrikkal

DACHSER Expert Network Operations (DENO)

Mi az a tapasztalat, ismeret, amit az első három évből biztosan magaddal viszel majd az életben?

Hasznos tapasztalatnak tartom a szerződéses logisztikában tanultakat. Például hogy hogyan reagáljunk az ügyfelek egyedi igényeire. A rendszerben történő gondolkodást, és a megfelelő kommunikáció fontosságát az ügyfelekkel és a kollégákkal. Emellett a gyakorlatban pedig a csereszekrényes gyűjtőszállítmányozás közelebbi megismerése, ami a DACHSER egyik fontos alappillére. 

Mennyire érzed stresszesnek a munkádat? Hogyan vezeted le, ha van ilyen feszültség?

Szerencsére nem érzem stresszesnek egyáltalán, persze ez azon is múlik, hogy a partnerekkel milyen a kapcsolat. Fontosnak tartom, hogy a partnerek elfogadják DACHSER szakmai elveit, amelyekre szükség van a logisztikai folyamatok színvonalas és pontos megvalósításhoz. Ha az elvek nem kompatibilisek, adódhatnak kisebb konfliktusok, de ilyenkor is mindig találni olyan megoldást, amely mindkét fél számára optimális.

Általában mozgással lazítok, kerékpározok vagy kirándulok. Az is előnyös a munkámban, hogy el tudom választani a magánélettől. Úgy gondolom hogy ez is nagyszerű előny más munkahelyekkel szemben.

Mi volt az elmúlt három év legemlékezetesebb pillanata a számodra?  Mi az a három szó, ami elsőre eszedbe jut, ha a DACHSER-re gondolsz?

Szívesen emlékezem vissza minden olyan pillanatra amikor új dolgokat tanulhattam és ennek köszönhetően jobb, átfogóbb rálátást nyertem a szállítmányozás komplex folyamataira. Örömmel csatlakoztam a logisztika csapathoz. A legemlékezetesebb pillanat az volt, amikor kiderült, hogy új lehetőséget kapok fejlődésre és a cég bizalmat szavaz a számomra, hogy DENO pozícióban folytathassam a szakmai tevékenységet. Ez nagyszerű lehetőség és egyben remek kihívás a számomra.

Ha DACHSER-re gondolok három szó jut eszembe: Minőségi szolgáltatás, kiterjedt szállítmányozási hálózat és a páratlan szakmai múlt. 

A DACHSER arcai interjúsorozatunkat tovább folytatjuk. Következő cikkünkben Farkas Renátót mutajuk be, aki arról fog mesélni, hogy milyen munkavállalóként dolgozni egy családias légkörű vállalatnál. 

DACHSER világszerte
Kapcsolat
Kapcsolat Zsuzsanna Szuhay