A DACHSER üzembe helyezi első hirdogén-üzemanyagcellás tehergépkocsiját

A DACHSER zéró kibocsátású tehergépjárművei gyakorlati tesztjeit követően 2023-ban két hidrogén-üzemanyagcellás (FCEV) tehergépkocsit helyez majd üzembe Németországban.

A DACHSER tervezetten jövőre fog forgalomba helyezni egy 27 tonnás Hyundai Xcient típusú hidrogéncellás tehergépkocsit a németországi Magdeburgban. A zéró emissziós teherautót regionális szállítmányozásra, valamint a menetrend szerint induló éjszakai járatokra használják majd Berlinben. Egy másik hidrogén-üzemanyagcellás tehergépkocsi, a 19 tonnás Enginius Bluepower pedig 2023 közepén kezdi meg szállítást Hamburg belvárosában.

A DACHSER üzembe helyezi első hirdogén-üzemanyagcellás tehergépkocsiját / Forrás: FAUN cégcsoport
A DACHSER üzembe helyezi első hirdogén-üzemanyagcellás tehergépkocsiját / Forrás: FAUN cégcsoport

A DACHSER tervei szerint 2023 elején kezdi meg a Hyundai Xcient típusú hidrogén-üzemanyagcellás tehergépkocsik üzembe helyezését Magdeburgban. A 27 tonna megengedett össztömegű és 18 raklaphelyet kínáló jármű hatótávolsága akár 400 kilométer is lehet, ami azt jelenti, hogy akár két műszakban is használható. A teherautót hivatásos férfi és női sofőrök vezetik majd, akik erre vonatkozó képzésben részesülnek. A FCEV (Full Cell Electric Vehicle - olyan jármű ami hidrogénből nyer elektromos energiát) tehergépkocsikat nappal a Magdeburg környéki regionális disztribúciós feladatokban tesztelik, éjszaka pedig a DACHSER Berlin-Schönefeld-i kirendeltség rendszerforgalmában. Éjszakai használat esetén a károsanyag-kibocsátásmentes tehergépjárművet tandem cserélhető pótkocsival üzemeltetik. Az új tehergépkocsik átadásához megfelelő hidrogén-utántöltő létesítmények állnak majd rendelkezésre a DACHSER magdeburgi és berlini fiókja közelében.

A Kempteni egyetemmel végzett tudományos munka részeként már kidolgoztuk a hidrogénnel üzemelő teherautókban rejlő jelentős potenciálokat a DACHSER európai gyűjtőszállítmányozási hálózatára

Stefan Hohm, Chief Development Officer (CDO)

A DACHSER szerződéses partnere a magdeburgi H2 Delivery Truck Pool GmbH & Co. KG. Az értékesítő cég a H2 Green Power & Logistics GmbH-hoz tartozik, amely 2021 végén a Hyundai Xcient FCEV teherautóval mutatta be a hidrogénüzemű haszonjárművek logisztikáját tizenegy német városon átívelő roadshow-ján.

Kibocsátásmentes szállítások Hamburgban

2023 közepétől a DACHSER a brémai Enginius cég - amely a Faun Group leányvállata - Bluepower 1938 FCEV tehergépkocsiját fogja üzembe helyezni a városközponti szállításokhoz Hamburgban. A teherautó üzembe helyezésével  bővül a DACHSER zéró kibocsátásmentes klímamentő szállítási koncepciója, ami még 2022 őszén indult el Hamburgban. A Bluepower 1938 megengedett össztömege 19 tonna, fix dobozos karosszériájával akár 18 raklap áru szállítására is képes. A becsült 250 kilométer plusz tartalék hatótáv ideális városközponti szállításokhoz és nagyon magas regenerációs potenciált kínál.

„A Kempteni egyetemmel végzett tudományos munka részeként már kidolgoztuk a hidrogénnel üzemelő teherautókban rejlő jelentős potenciálokat a DACHSER európai gyűjtőszállítmányozási hálózatára” – magyarázza Stefan Hohm, a fejlesztési igazgató (CDO) / DACHSER igazgatótanácsi tag. "Az első hidrogén-üzemanyagú tehergépkocsik  üzembe helyezésével  értékes gyakorlati tapasztalatokra tehetünk szert és már várjuk ennek további fejleményeit.

A H2 Green Power & Logistics GmbH.  A cég zöld hidrogént forgalmaz közúton, vasúton, csővezetéken és belvízi úton. A hidrogént Magdeburgban állítja elő H2 elektrolízissel, a fotovoltaikából, szélenergiából és biomasszából előállított házon belüli zöld elektromos áram felhasználásával. A vállalat az egyik első piaci szereplő, aki teljes ökoszisztémát biztosít a zöld hidrogén számára a CO2-mentes haszongépjárművek számára.https://www.h2greenpowerlog.de/

A Faun Group több mint kétezer embert foglalkoztató tehergépjármű gyártó világszerte. Európa egyik vezető beszállítójaként a szemétszállító járművek, seprőgépek és hidrogénüzemű haszongépjárművek terén hét országban tizenkét egységet üzemeltet. A Faun Group székhelye Osterholz-Scharmbeckben, Alsó-Szászországban található, és az előző pénzügyi évet 500 millió EUR-os bevétellel zárta. Az Enginius, a Faun Group új márkája, ami megnyitja az utat a zéró kibocsátású teherszállítás előtt a Bluepower segítségével. https://www.enginius.de/

DACHSER világszerte
Kapcsolat
Kapcsolat Zsuzsanna Szuhay