Nyomás alatt az ellátási lánc

A koronavírus járvány világszerte még soha nem látott módon sújtotta az árufuvarozást. A vírus következményeit még nem tudhatjuk előre, azonban a DACHSER számára egy valami biztos: amikor nem lehet hosszú távra tervezni, akkor a stabilan működő logisztikai hálózatok különösen felértékelődnek.

Egy ANTONOV légi teherszállító repülőgép orvosi műszerekkel felpakolva
Egy ANTONOV légi teherszállító repülőgép orvosi műszerekkel felpakolva

Az időszámítás jelenleg két részre osztható: a koronavírus előtti és utáni időszakra. A kettő között – vagyis jelenleg – világszerte számos tényező megkérdőjelezhetővé vált a gazdaságban, a politikában és a társadalomban egyaránt. Lezárások vannak mindenhol. A korlátozásokat ugyan elkezdték enyhíteni, azonban a közösségi és a gazdasági nyitás csak kis lépésekben indul újra. A fertőzés egy új, esetleg még pusztítóbb hullámával kapcsolatban továbbra is fokozott az aggodalom. Bármilyen megbízható előrejelzés elképzelhetetlennek tűnik mind a politikai döntéshozók, mind az orvosi és tudományos szakértők részéről. Egyetlen dolog biztos jelenleg a bizonytalanság.

De ez a tényállás éppen ellenkezik a logisztika tudományával. A kifejezés az ókori görög "logistikē" -ből származik, eredetileg "gyakorlati számítás művészetét” jelenti. Manapság viszont minden olyan gazdasági rendszert jelent, amelyben az áruk és szolgáltatások elosztása az idő, a költség és a mennyiség szempontjából optimalizált. A globális ellátási láncokat és az ehhez kapcsolódó biztonságos tervezhetőséget és kiszámíthatóságot azonban a közelmúltban nagymértékben felülmúlta a koronavírus válság. A recesszió jelei egyértelműek és rendkívüli módon változnak, megnehezítve a különböző politikai döntések mindennapos megváltoztatásával.

Egy dolog biztos: amikor egyes termelési területek leállnak, vagy amikor egy teljes gazdasági ágazatnak – például a tétlen gépjárműgyáraknak vagy az lezárt szállodáknak és éttermeknek – hirtelen már nincs szükségük áruk szállítására, az nyomás alá helyezi a logisztikai hálózatokat. A hálózatokat jellegüknél fogva számos különféle elem alkotja, amelyek szorosan egymáshoz kapcsolódnak az ellátási láncok működtetése érdekében. Ha az egyik elem leáll, az egész gépezet megérzi a hatásokat.

Rugalmasság és dinamikusság – még a korlátozások alatt is

„A folyamatban lévő fejlesztéseink szempontjából folyamatosan módosítanunk kell az üzleti döntéseinken és újakat is kell hoznunk.” - magyarázza Bernhard Simon, a DACHSER vezérigazgatója. Elmondása szerint a DACHSER mind központilag, mind az üzleti egységekben válságkezelési bizottságokat hozott létre, amelyek kiváló, átfogó információkat és támogatást nyújtanak az Igazgató Tanácsnak.

Még ha a pánikvásárlás által kifosztott szupermarketek polcainak a látványától néhányan aggódtak is az esetlegesen megszakadt ellátási láncok miatt, a logisztika mindig is biztosított volt.

„Tekintettel az üzleti tevékenységek jelenlegi korlátozásaira, nem kerülhetjük el az ipari termékek üzletágában a volumen visszaesését, különösen Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban” – folytatja Simon. Ezekben az országokban a Road Logistics üzletágakban a szállított tömeg bizonyos esetekben 40%-os visszaesést eredményezett. Telephelyeink kimagasló kezdeményező képességükről tettek tanúbizonyságot és teljes mértékben a vállalat érdekében cselekedtek. Nekik köszönhetően képesek vagyunk rugalmasak maradni a válságban is, és alkalmazkodni a szállítmányozás megszervezésének körülményeihez, csökkentve a rendszeres menetrend szerinti járatokat.” – mondja Simon. ,,Az a tény, hogy ennyire széleskörűen vagyunk jelen az európai logisztikában és különféle vásárlókat és iparágakat szolgálunk ki, bizonyos mértékű védelmet nyújt nekünk abban, hogy reagálhassunk a feltételek változására."

A DACHSER biztosítja – a Food Logistics üzletágban – az emberek alapvető szükségleteinek kulcsfontosságú elemeit. Míg a nagy élelmiszerfogyasztók, például a szállodák, éttermek és kávézók az év első felében eltűntek, a szupermarketekben a kereslet jelentősen megnőtt. Még ha a pánikvásárlás által kifosztott szupermarketek polcainak a látványától néhányan aggódtak is az esetlegesen megszakadt ellátási láncok miatt, a logisztika mindig is biztosított volt. Minden elfogyott elem automatikusan új megrendeléseket idéz elő, bár néhány napot igénybe vesz, amíg a kereskedő raktára megint megtelik, és feltöltheti a polcokat árukkal.

Védőfelszerelésekben a baszk dolgozók
Védőfelszerelésekben a baszk dolgozók

Védőfelszerelések

A DACHSER Air & Sea Logistics üzletága felbecsülhetetlen szerepet játszik a Covid-19 elleni küzdelemben is, mivel az alapvető védőfelszereléseket a Road Logistics üzletággal együttműködésben szállítja az egészségügyi dolgozók számára a világ számos országában.  A DACHSER európai hálózatának három példája hangsúlyozza ezt az együttműködést: Április elején a DACHSER Svájc és a norvég gépgyártó P. Meidell AS a DACHSER európai logisztikai hálózatán keresztül sürgősen kézfertőtlenítő szereket szállított Norvégiába. A fertőtlenítőt a Strub svájci beszállító cég készítette, amely általában P. Meidell számára hűtőközeget állít elő, de a válság idején átváltott az antibakteriális higiéniai termékek gyártására.

Sikertörténet Franciaországból

Egy sikeres esettanulmány Franciaországból. A Prolaser cég megbízásából a DACHSER Franciaország, a világ második legnagyobb gyártású repülőgépét, egy Antonov An-124-et típúsú légi teherszállítót bérelt, amely 8,5 millió sebészeti védőmaszkot szállított Sanghajból Nantesbe. Az Interlocking segítségével – a DACHSER Air & Sea és a Road Logistics zökkenőmentes összekapcsolása révén - a DACHSER később gondoskodott a küldemények közúti szállítmányozásáról és annak országon belüli  szétosztásáról  a illetékes közösségek, egészségügyi szervezetek és kormányzati minisztériumok felé. A DACHSER Air & Sea Logistics Franciaország szorosan együttműködött a légiközlekedési hatóságokkal, valamint a Loire-Atlantique megyei és a Vendée megyei prefektúrákkal az ügy minél sikeresebb végrehajtása érdekében. Biztonsági okokból a szállítmányok tehergépkocsi-konvojai közül néhányan védelmi kíséretben részesültek különösen a Prolaser cég raktárába és a Belügyminisztériumba tett utakon.

Egy út Nantes-be: Védőmaszkok érkeznek Shanghai-ból
Egy út Nantes-be: Védőmaszkok érkeznek Shanghai-ból

Bízhatnak a DACHSER-ben

A DACHSER Spanyolországban is jelentősen kivette a részét a világjárvány elleni küzdelemben. Március vége óta a logisztikai szolgáltató 4000 m2-t raktárfelületet bocsátott Bilbao közelében a baszk ország egészségügyi hatóságainak szánt orvosi készletek tárolására. A DACHSER négy-öt alkalmazottjából álló munkacsoportja heti hét napon keresztül dolgozik kizárólag a baszk egészségügyi hatóságok megrendeléseinek feldolgozásán.  Április végére a csoport mintegy 1450 raklapnyi küldeményt tárolt, a több mint 29 millió orvosi műszereket tartalmazó készlet számára. Ezeket a tartalékokat a különféle kórházak, szociális és egészségügyi szolgálatok, a rendőrség és a tűzoltóság számára kívánják fenntartani.

A DACHSER hisz abban, hogy az e fajta támogató tevékenységek és a folyamatban lévő napi üzleti tevékenység fontos üzenetet közvetít: telephelyein és világszerte az összes helyszínen az operatív munka hatékonyan működött a koronavírus-válság ellenére, és ez vonatkozik mind a Road Logistics, mind a Air & Sea Logistics üzletágra. ,,Mindez azt jelenti, hogy globálisan nehéz időkben is stabilan működünk. Itt vagyunk ügyfeleink és partnereink számára. Bízhatnak a DACHSER-ben”. – teszi hozzá Simon.

DACHSER világszerte
Kapcsolat
Kapcsolat Zsuzsanna Szuhay