Ismét ugrásszerű növekedést ért el a DACHSER

Közel egymilliárd EUR-os árbevétel növekedés és 300 millió EUR beruházási terv 2023-ra

A logisztikai szolgáltató a 2022-es pénzügyi évben 8,1 milliárd EUR (+14,9 %-os) árbevételt ért el, ami már a második egymást követő évben jelent kétszámjegyű növekedést. 

Ismét ugrásszerű növekedést ért el a DACHSER
Ismét ugrásszerű növekedést ért el a DACHSER

A DACHSER tavalyi sikerének alapját a magas szintű logisztikai szakértelem, a megbízhatóság és a szolgáltatások minősége jelentette. "Egy új ligába készülünk belépni" - mondta Burkhard Eling, a DACHSER vezérigazgatója a vállalat éves sajtótájékoztatóján Münchenben. "Ügyfeleink nagyra értékelik és méltányolják az ellátási láncok irányába mutatott rugalmasságunkat. A DACHSER-t ma már egyre inkább a globálisan összekapcsolt szállítmányozási megoldások partnereként és az optimalizált ellátási láncok tanácsadójaként tartják számon a világon."

A DACHSER-t ma már egyre inkább a globálisan összekapcsolt szállítmányozási megoldások partnereként és az optimalizált ellátási láncok tanácsadójaként tartják számon a világon.

Burkhard Eling, DACHSER CEO

Ezen túlmenően a növekedéshez nagymértékben hozzájárultak a fennakadásokkal terhelt ellátási láncok és a szűkös kapacitások, amik az árszintek meredek emelkedését eredményezték a piacon. 2022 szeptemberétől kezdve a logisztikai ágazatban tapasztalt gazdasági fellendülés normalizálódott a szállítmányok számának és díjszabásának csökkenésével, különösen a légi és tengeri árufuvarozásban. Összességében a tavalyi évben a DACHSER 81,1 millió küldeményt szállított (-2,9 %), ami közel az előző évivel megegyező össztömeget (42,8 millió tonna) jelent.

Részletes üzletági eredmények

A DACHSER Road Logistics üzletága – amely magában foglalja az ipari alapanyagok és késztermékek (European Logistics) és élelmiszerek (Food Logistics) szállítását és raktározását  – árbevételét +14,2%-al, 5,7 milliárd EUR-ra gyarapította 2022-ben. A szállított össztömeg enyhén, 0,4 %-al nőtt, míg a szállítmányok száma 2,8 %-al csökkent a magas üzemanyag-, és energiaárak, valamint a növekvő fogyasztói visszafogottság hatására. 

A DACHSER European Logistics üzletága 13,4 %-al emelte árbevételét, ami közel megegyező ütemű növekedést jelentett, mint 2021-ben. Ez annak tükrében különösen érdekes, hogy a küldemények száma 3,5 %-al csökkent, valamint a szállított tömeg változatlanul 30 millió tonna maradt. Az élelmiszerlogisztika üzletág 2022-ben kiemelkedő, 17,1 %-os növekedést ért el. A koronavírus okozta korlátozások feloldását követő felzárkózás hatásaként mind a küldemények száma (+1,8 %-os), mind a szállított tömeg (+1,1 %-os) enyhe növekedést eredményezett ebben az üzletágban. A DACHSER Food Logistics az elmúlt pénzügyi évben 1,3 milliárd EUR-os bevételt ért el, és így továbbra is az üzleti modell stabil és megbízható pillére marad.

A rendkívüli 2021-es év után a légi és tengeri szállítmányozási piacok megnövekedett kapacitásai, a gyengébb kereslet és az ebből következő kínai gazdasági visszaesés következtében az Air&Sea Logistics üzletág csak lassúbb ütemű, 16,7%-os növekedést ért el. Az árbevétel 2,1 milliárd EUR-ról 2,4 milliárd EUR-ra nőtt, a küldemények száma viszont összességében 7,3 %-kal csökkent.

"A koronavírus világjárvány idején a légi és tengeri árufuvarozási üzletágunk jelentősen növelte ismertségét" - mondta Eling. "Ehhez hozzájárult a tengeri árufuvarozásban az LCL szolgáltatások - gyűjtőkonténeres tengeri szállítmányozás - fejlődése és a légi árufuvarozási charterhálózat kibővülése, amely tavaly összesen 260 járatot üzemeltetett. Ügyfeleink különösen nagyra értékelik a szárazföldi, tengeri és légi szolgáltatásaink magas fokú integrációját, amelyet a jövőben tovább fogunk erősíteni."
A szerződéses logisztikai üzletág - amely magába foglalja a raktározás, az értéknövelt szolgáltatások és a szállítás intelligens kombinációját - nagyon kedvező fejlődési tendenciát mutatott. A DACHSER 2022-ben 2,7 millió raklaphelyet kínált szerződéses logisztikai ügyfeleinek, mintegy 152 000-rel többet, mint az előző évben. A DACHSER csoport jelenleg 163 raktárral rendelkezik négy kontinensen, és 2023-ra további 14 új telephely megnyitását tervezi. 

A foglalkoztatottak létszáma mintegy 1100 fővel, összesen 32 850 főre bővült. A magas, több mint 60 %-os saját tőke aránya lehetővé teszi a DACHSER számára, hogy még a gazdasági visszaesés idején is nagymértékű beruházásokat hajtson végre, elsősorban a hálózat bővítésébe, digitalizációba, klímavédelembe és humán erőforrásba. 

Burkhard Eling szerint a korábban meghatározott célok 2023-ban is érvényesek maradnak, a 2022-es 196 millió EUR után az idei beruházás meghaladja majd a 300 millió EUR-t. A DACHSER rendkívül bizakodóan indította üzleti évét, felvásárolta a holland Müller élelmiszer-logisztikai csoportot és az ausztráliai Melbourne-ben működő ACA International légi és tengeri szállítmányozó céget. 

Az óvatos évkezdet és a viszonylag alacsony szállítási volumenek nem adnak okot aggodalomra.     "Arra számítunk, hogy két év rendkívüli bevétel növekedés és az operációs csapatokra nehezedő folyamatos terhek után 2023-ban most ismét visszatérünk a normalitáshoz" - mondta Eling Münchenben.

DACHSER világszerte
Kapcsolat
Kapcsolat Zsuzsanna Szuhay