Digitális iker: nagyobb átláthatóság a gyűjtőraktárakban

Sikeres tesztüzem két telephelyen is Németországban. Első lépésben nincs szükség a küldemények kézi szkennelésére, ezáltal felgyorsul a rakodási idő. A jövőben algoritmusok fogják optimalizálni a rakodást.

Megszűnik a küldemények kézi szkennelése és felgyorsul a rakodási idő a Fraunhofer IML és a DACHSER által kifejlesztett digitális iker segítségével. Az úgynevezett @ILO Terminálban a gyűjtőraktár összes küldeményéről, eszközéről és folyamatáról egy teljes digitális kép, azaz „digitális iker” készül teljesen automatikusan és valós időben. Az innováció felgyorsítja a bejövő és kimenő folyamatokat, és folyamatosan frissített információkat ad az egyes küldemények helyzetéről nemcsak a logisztikai dolgozók és a járművezetők, hanem a tervezéssel és az ügyfélszolgálattal foglalkozó munkatársak számára is.

Az épület födém területén található szkennelő egységek megkönnyítik a raktárkezelést
Az épület födém területén található szkennelő egységek megkönnyítik a raktárkezelést

A technológiai újítás már a gyakorlatban is bizonyított, valós üzemi körülmények között tesztelték két németországi telephelyen, a München melletti Unterschleißheimben és a Heilbronn melletti Öhringenben. Az @ILO az Advanced Indoor Localization and Operations (fejlett beltéri lokalizáció és üzemeltetés) rövidítése, és a DACHSER Enterprise Lab kutatási projektje, amelyet a logisztikai szolgáltató a Fraunhofer Institute for Material Flow and Logistics IML intézettel közösen működtet. A projekt központi eleme a közösen kifejlesztett @ILO szoftver. Speciális AI-alapú algoritmusok értelmezik az optikai szkenneregységek által másodpercenként rögzített adatokat, és ezek segítségével automatikusan és azonnal azonosítják és lokalizálják az összes szállítmányt. A jövőben a küldemények fizikai paramétereit mérni is fogják, így a terminálról és a folyamatokról egy teljes, mindig naprakész képet ad a digitális iker. Az új rendszer a várhatóan valós idejű adatokat szolgáltat majd a DACHSER európai szállítási hálózatának minden gyűjtőszállítmányáról. 

„Üzleti egységeink következetes digitalizálása lehetővé teszi számunkra, hogy tovább javítsuk szolgáltatásainkat" - magyarázza Burkhard Eling, a DACHSER vezérigazgatója. "Ennek érdekében nemcsak a legmodernebb technológiákra összpontosítunk - a munkatársainkat is be akarjuk vonni a digitális világba az @ILO terminálon. Ez az innováció egyértelmű előnyöket kínál a gyűjtőraktárainkban folyó mindennapi munka során, így mérföldkő lehet a hatékonyabb és fenntarthatóbb logisztikai folyamatok felé vezető úton."

„Az @ILO terminál az ellátási lánc átláthatóságát emeli új szintre" – mondta el Stefan Hohm, CDO és a DACHSER fejlesztési osztályának vezetője.A Fraunhofer IML-lel több mint négy évig dolgoztunk a digitális iker fejlesztésén. Rengeteg tudással, ötlettel és mindenekelőtt szenvedéllyel a munkacsoportok - amelyekben kutatók és a területen dolgozó szakemberek egyaránt dolgoztak - megvalósították a Logisztika 4.0 vízióját a gyűjtőszállítmányozási logisztikában is."

Üzleti egységeink következetes digitalizálása lehetővé teszi számunkra, hogy tovább javítsuk szolgáltatásainkat

Burkhard Eling, DACHSER CEO

Teljesen automatikus azonosítás és pontos nyomon követés méteres pontossággal

Az @ILO terminálon a küldeményeket be- és kilépéskor, valamint tartózkodásuk alatt teljesen automatikusan azonosítják, és a szállításirányítási rendszerben rögzítik. Ez kiküszöböli a kézi vonalkódolvasást és a csomagok további címkézését. Az egyes csomagok tetején található kétdimenziós adatmátrixkódok szolgálnak azonosítóként, és a létesítmények mennyezeti részén található több száz optikai szkennerrel együtt, amelyek a teljes padlót lefedik.

Ez a rendszer lehetővé teszi továbbá a raklapok helyzetének pontos, és valós idejű nyomon követését gyűjtőraktárak teljes területén, amelyek akár futballpálya méretűek is lehetnek.

A szállítmányok tárolási helyei, valamint az ipari targoncák pozíciója valós időben jeleníthetők meg – különböző alkalmazásokon akár okostelefonok kijelzőjén is - a belső szállításhoz vezető információkkal együtt, amely javítja a raktár átláthatóságát és jelentősen felgyorsítja a keresési és betöltési folyamatokat.

Az épület födém területén található szkennelő egységek megkönnyítik a raktárkezelést
Az épület födém területén található szkennelő egységek megkönnyítik a raktárkezelést

Az új innováció a szállítóeszközök és a küldemények automatikus „párosítása”. Az @ILO rendszer automatikusan érzékeli, ha egy targonca felvesz egy raklapot, és valós időben, kijelzőkön keresztül továbbítja az adott csomagegységre vonatkozó információkat az alkalmazottaknak. Ez a funkció időt takarít meg és segíthet folyamatokat átstrukturálni és újratervezni a gyűjtőraktárban.

Az @ILO terminál az folyamtok átláthatóságát emeli új szintre

Stefan Hohm, DACHSER CDO

A csomagegységek folyamatos mérése

Az @ILO terminál további technológiai csúcspontja a csomagegységek teljesen automatikus és állandó mérése. A rendszer már a kísérleti műveletek során is képes volt nagy pontossággal azonosítani a szállítmányok méreteit. Amikor a rendszer készen áll a gyakorlati használatra, az egyes küldemények mennyiségi adatait intelligens algoritmusokba lehet betáplálni segítve ezzel a sofőrök és az operációban résztvevő alkalmazottak munkáját mind az útvonaltervezésben, mind a pótkocsik, csereszekrények vagy a tehergépkocsik kapacitásainak optimális kihasználásában.

„A @ILO terminál gyakorlati előnyei már az első tesztek során bebizonyosodtak” – számolt be Alexander Tonn, a DACHSER Road Logistics osztályának vezetője. „A kollégák értékes időt takarítanak meg a rendszerrel és még hatékonyabbá tehetik a gyűjtőraktárak folyamatait. Mindez egy innovatív ugrást jelenthet az általános gyűjtőszállítmányozás világában”

Az @ILO terminál további részleteiről az alábbi dokumentumban kaphat további információt. 

DACHSER világszerte
Kapcsolat
Kapcsolat Zsuzsanna Szuhay