Fókuszban az exoskeletonok: Az innovatív technológia tehermentesíti a raktári alkalmazottakat

A DACHSER először tesztelte a német Bionic cég exoskeletonjait a mindennapi raktári munkafolyamatokban. Az eredmények meggyőzőek voltak. A új technológiát más DACHSER telephelyeken is be fogják vezetni. 

Fókuszban az exoskeletonok: Az innovatív technológia tehermentesíti a raktári alkalmazottakat
Fókuszban az exoskeletonok: Az innovatív technológia tehermentesíti a raktári alkalmazottakat

A raktári munkafolyamatok még mindig sok fizikai igénybevétellel járnak, ami időnként rendkívül megterhelő, különösen árukirakodáskor vagy akár a komissiózáskor. A DACHSER régóta foglalkozik azzal, hogy technikai segédeszközökkel tehermentesítse alkalmazottait a megerőltető fizikai feladatok elvégzésében. Az exoskeletonok, mint külső teherhordó szerkezetek ígéretes megoldásnak tűnnek ezekhez a típusú feladatokhoz. Az orvostudományban már régóta ismert a külső tartószerkezetek alkalmazása; és az ipari szektorban is egyre nő az ilyen típusú eszközök elérhetősége. 

Már 2019-ben folytak előzetes tesztelési folyamatok a DACHSER raktáraiban elsősorban mechanikus rugórendszerrel, sínekkel vagy teheremelést segítő súlyokkal rendelkező passzív exoskeletonokon. Időközben az aktív exoskeletonok is elérték azt az érettségi szintet, hogy alkalmassá váltak valós raktári munkafolyamatokhoz. Elsődleges célja, hogy csökkenti az emelési tevékenységeket akkumulátoros robotmotorok segítségével. Emellett tehermentesíti a hát alsó részét nagyobb súlyok emelésekor és viselője kevésbé fárad el, ami ellensúlyozza a helytelen testtartást.

Bionic exoskeletonok használata Magdeburgban

Először a DACHSER magdebrugi raktárában idén tavasszal kezdték el a tesztelési folyamatokat az aktív exoskeletonokkal kapcsolatban. A cél az volt, hogy valós körülmények között empirikus értékeket lehessen gyűjteni és hiteles visszajelzések érkezzenek dolgozóktól is egyben. "Cray X" típusú eszközöket használtak, amelyek az áruátvétel, a komissiózás és a csomagoló állomás különböző folyamatait célozta támogatni. Az exoskeleton emelési folyamatonként 30 kilogramm könnyítést tud nyújtani és a teherhordást is támogatja.

Az exoskeleton emelési folyamatonként 30 kilogramm könnyítést tud nyújtani és a teherhordásban is segítséget ad.

Az exoskeletonok használatának pozitív előnyei bizonyíthatóan meggyőzővé váltak" - mondta Stephan Heinemann, a DACHSER magdebrugi központjának szerződéses logisztikai részlegének vezetője. „Tehermentesítik a raktári dolgozókat a nagyobb súlyok mozgatásához és biztosítják a test ergonomikus stabilizálását. Ennek hosszú távú előnyei is vannak, mert az exoskeletonok megakadályozzák a káros túlterhelést és a munkabaleseteket.”Bíztatónak tünt a készülékek könnyű kezelhetősége is amit a kísérleti alkalmazottak is meggyőzően alátámasztottak. 

Az exoskeleton segítséget nyújt a teherhordásban
Az exoskeleton segítséget nyújt a teherhordásban

A jövő technológiája

A pozitív visszajelzések mindenképpen bizakodásra sarkallnak: "A teszt során a kísérleti munkavállalók a hát alsó részének remélt megkönnyebbülését észlelték" - erősítette meg Stephan Heinemann. A jövőben ezért három típusú exoskeletont fogunk rendszeresen üzembe helyezni a raktári munkafolyamatok megkönnyítése érdekében. 

Az új technológia rendkívül népszerű, így a DACHSER más telephelyein, így ősztől az ulmi logisztikai központban is tervbe vették a bevezetést. „Az új technológiák és innovációk használatával folyamatosan arra törekszünk, hogy hatékonyabbá és optimálisabbá tegyük a munkafolyamatokat, akár a raktári anyagmozgató műveletek területén is. Mindehhez szükségünk van a munkavállalók aktív közreműködésére is a raktárlogisztikai tevékenységeik minden szintjén” – teszi hozzá Thomas Klare, a DACHSER szerződéses logisztikai osztályának vezetője. "Az exoskeletonok használata határozottan bizonyítja, hogy a modern technológia nemcsak közvetlenül könnyíti meg a munkát, hanem hosszú távon is pozitív hatással lehet logisztikai munkatársaink egészségére."

DACHSER világszerte
Kapcsolat
Kapcsolat Zsuzsanna Szuhay