vissza
Ügyféltájékoztatók Hírek

Élelmiszerlogisztikai kisokos a DACHSER-től

Darvasi Árpád Branch manager, DACHSER Food Logistics Budapest

 90 000 tonna áru, 40 000 küldemény, 2,5 millió kilométer: a DACHSER Food Logistics Budapest élelmiszerlogisztikai teljesítménye számokban. Mint minden szektorban, a német hátterű szállítmányozási szolgáltató az élelmiszerlogisztika terén is kiválóságra törekszik, mind a minőség, mind a megbízhatóság tekintetében. Lássuk, melyek az élelmiszerlogisztikai szektor legkomolyabb kihívásai és érdekességei! A kérdések megválaszolásában a DACHSER Food Logistics üzletágának vezetője, Darvasi Árpád volt a segítségünkre.

1.) Melyek a legfontosabb dolgok, melyekre figyelni kell az élelmiszerek raktározása és szállítása során?

A legfontosabb szempont minden élelmiszer kezelése során a higiénia és a hőmérséklet. Komoly elvárásoknak kell megfelelniük a beszállítási, raktározási, szállítási folyamatok során, hiszen – különösen a hőmérsékeltérzékeny áruk esetén – minden ponton biztosítanunk kell a hűtött környezetet, hogy az általunk kezelt áruk minősége kifogástalan maradhasson. Gondoljunk csak bele, hogy akár egy egyszerű átrakodás során is milyen fontos a hőmérséklet, ha mondjuk tejtermékekről vagy akár húskészítményekről van szó.

2.) Milyen típusú árukról, árucsoportokról van szó?

A raktárak polcain ne csupán konzerveket képzeljünk el hosszú sorokban. Hűtött környezetet nem igénylő (általában úgy nevezett kettős csomagolású élelmiszerek), illetve hűtést igénylő árutípusok szerint csoportosítjuk a termékeket, melyek között tej-, hús- és édesipari termékeket, valamint alapanyagokat és késztermékeket tárolunk és szállítunk, melyeket 2 és 7 fok közötti hőmérsékleten szükséges kezelni – a folyamat minden egyes pontján.

3.) Hogy képzeljük el egy bizonyos termék útját a gyártótól az áruházak polcáig?

Képzeljünk el egy hőmérsékletérzékeny árutípust, például egy doboz gyümölcsjoghurtot. A tartalma hűtésre szorul, míg csomagolása érzékeny, könnyen sérül. A joghurtok általában raklapokra helyezve, fóliázva kerülnek a hűtött raktárba, természetesen megfelelő hőmérsékletre hűtött kamionokon. A pakolás szintén hűtött térben zajlik, hogy a hőmérsékletkülönbség véletlenül se rontson a minőségen. A raktárból ismét hűtött kamionra, majd az ügyfél kérésének megfelelő időpontban (akár hét végén is) az áruházak polcaira kerülnek.

Interjú: Darvasi Árpáddal

Branch manager, DACHSER Food Logistics Budapest 

4.) Milyen trendek és ügyféligények jellemzik jelenleg az élelmiszerlogisztikát?

Az ügyfelek igényei és a trendek összevágnak: jelenleg minden szektorban, ahogy nálunk is, a komplex szolgáltatásokat keresik: import és export, raktározás, hozzáadott értékű szolgáltatások, terítés, illetve a gyűjtőszállítmányozási szolgáltatásaink a legnépszerűbbek. Ami pedig alapjaiban határozza meg a trendeket az a könnyű elérhetőség, az intelligens IT szolgáltatások, a folyamatos nyomonkövethetőség.

5.) Mi az a European Food Network, és hogyan segíti azt, hogy az asztalunkra kerülő ételek frissek és finomak legyenek?

A European Food Network egy európai gyűjtőáru-fuvarozási hálózat, amely egységes, országokon átívelő szabványokkal biztosítja szolgáltatásainak folyamatosan magas színvonalát. Európa-szerte 30 telephelyen szolgálják ki az élelmiszeripari gyártók, kereskedők, valamint a gasztronómiai szolgáltatók igényeit. A DACHSER e hálózat tagjaként minden körülmények között garantálja a kimagasló minőséget. A folyamatok standardizálásával, valamint egységes informatikai és higiéniai szabályokkal gondoskodnak a megbízhatóságról, arról, hogy az üzletek polcaira, majd a mi asztalainkra friss és ízletes termékek kerülhessenek.

6.) Mióta működik a DACHSER Food Logistics logisztikai központ Budapesten?

Budapesti, Jászberényi úti saját tulajdonú telephelyünkre 2017-ben költöztünk a korábbi biatorbágyi bérelt raktárból. Ezzel a lépéssel egyre növekedő ügyfélkörünk minden igényét kielégítően folytatjuk munkánkat. A korábban rendelkezésre álló 31.000m2-es terület helyett az ügyfelek így már több mint 69.000 m2-t tudnak kihasználni. 

Belföldi diszribúció: A Budapesti Food Logistics dedikált alvállalkozi flottája szigorú, központi előírások mentén  dolgozik, így a minőség és a kiszámíthatóság még könnyebben garantálható. Nyugat-Magyarországon két megye, Észak-Magyarországon pedig egy megye kivételével országszerte minden munkanapon szállítunk. Testreszabott szolgáltatásaink lehetővé teszik ügyfeleink számára a termékmenedzsment teljes kiszervezését, így a teljes folyamatot ránk bízhatják. 

Kapcsolat Zsuzsanna Szuhay