DACHSER éghajlatvédelem: Hosszútávú klímavédelmi stratégia

Az aktív klímavédelem a DACHSER társadalmi felelősségvállalási intézkedéseiben létfontosságú szerepet játszik. A DACHSER mindezt szoros együttműködésben képzeli el azon ügyfeleivel is, akik szintén nyitottak az új innovatív alacsony vagy nulla kibocsátású szállítmányozási technológiák iránt. A vállalat meggyőződése, hogy ily módon lehet legeredményesebben teljesíteni a Párizsi Klímavédelmi Megállapodás által meghatározott azon célt, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius fok alatt tudjuk tartani.

DACHSER klímavédelem
DACHSER klímavédelem

A fenntartható városi logisztika intelligens megoldásai mellett a DACHSER folyamatosan azon dolgozik, hogy belföldi és nemzetközi szállítmányozási hálózatában, valamint világszerte közel 400 telephelyén a szén-dioxid és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló intézkedésit megvalósítsa. A hatékonyság további növelése érdekében például digitális optimalizálós eszközök vagy a mega pótkocsik fokozottabb használatát tűzte ki céljául. Az intézkedéscsomag az energiahatékonyság további optimalizációjának elérésére törekszik. A vállalat egy ideje áttért a LED technológiás világításrendszerre és teljes raktári raklaptovábbító rendszerét korszerű lítium-ionos technológiára alakítja át. A megújuló energiaforrások és a zöld villamos energia fokozottabb használata is állandó napirendi téma. Ma a DACHSER világszinten teljes villamosenergia-szükségletének több mint 60 százalékát biztosítja fotovoltaikus rendszereken, valamint a szél- és vízenergia által termelt villamos energia vásárlása révén. Németországban és Hollandiában ez az arány megközelíti a 100 százalékot. "Folytatni akarjuk a zöld energiaforrások használatának növelését különösen azért, mert a fenntarthatóan termelt villamos energia iránti keresletünk az elkövetkező években nagymértékben emelkedni fog a növekvő elektromobilitás következtében" - magyarázza Stefan Hohm, DACHSER Chief Development Officer.

Kutatás és innováció

Az alternatív hajtóanyagok és hajtás rendszerek használatának előmozdítása szintén része a DACHSER éghajlatvédelmi stratégiájának. A DACHSER kibocsátásmentes szállítási szolgáltatásának részeként az elektromos meghajtású járművek mellett az üzemanyagcellás teherautók és a zöld hidrogén használatát is fokozatosan vizsgálja.

„Különböző tanulmányok azt bizonyítják, hogy az üzemanyagcellás teherautók kulcsszerepet fognak játszani a kibocsátásmentes közúti áruszállításban az évtized vége felé. Felkészültnek érezzük magunkat ebben a feladatban és úgy gondoljuk választott partnereink is készek lesznek az új együttműködésre.” - magyarázza Hohm.

A DACHSER a német Hidrogén- és Üzemanyagcella szövetség (DWV) tagja és az Aachen Egyetemmel, a Kempten Egyetemmel továbbá a Daimler Trucks haszongépjármű gyártóval karöltve aktívan együttműködik a hidrogéntechnológia kutatásában és továbbfejlesztésében.

A DACHSER kibocsátásmentes szállítási szolgáltatásának részeként az elektromos meghajtású járművek mellett az üzemanyagcellás teherautók és a zöld hidrogén használatát is fokozatosan vizsgálja.
A DACHSER kibocsátásmentes szállítási szolgáltatásának részeként az elektromos meghajtású járművek mellett az üzemanyagcellás teherautók és a zöld hidrogén használatát is fokozatosan vizsgálja.

Vállalati önkéntesség

A DACHSER klímavédelmi statégiája során hozott innovatív intézkedések túlmutatnak a vállalat üzleti érdekein. A DACHSER több mint egy évtizede elkötelezett támogatója a terre des hommes gyermeksegítő szervezetnek Indiában, Nepálban, Brazíliában és Namíbiában. A természeti erőforrások védelme itt kiemelt szerepet játszik, mivel a feltörekvő és fejlődő országokban élő embereket különösen érinti a globális felmelegedés negatív hatása.

DACHSER világszerte
Kapcsolat
Kapcsolat Zsuzsanna Szuhay