Átfogó logisztikai módszerek a kézműves élelmiszerek számára

A koronavírus járvány kitörése óta a kézműves élelmiszerek iránti kereslet jelentősen megélénkült. Európa-szerte egyre több fogyasztó tulajdonít jelentőséget a fenntartható módon, kis manufaktúrákban és nem nagyipari körülmények között előállított élelmiszereknek. Ez a tendencia hozzáértő logisztikai szakértelmet igényel.

Növekvő kereslet a fenntartható módon előállított élelmiszerek iránt.
Növekvő kereslet a fenntartható módon előállított élelmiszerek iránt.

Folyamatosan növekszik a fenntartható módon előállított élelmiszerek iránti igény. A németek vásárlási szokásaiban megfigyelhető, hogy a fogyasztók 82%-a már az élelmiszerek kiválasztásakor olyan terméket keres, ami a környező térségből származik. Ez annak a reprezentatív felmérésnek az eredménye, amelyet a forsa a Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMLE) nevében végzett el a koronavírus válság idején mintegy 1000 fő megkérdezésével. A kézműves hagyományokkal rendelkező kisvállalkozások és az olyan, újonnan induló startup vállalkozások, akik kézzel készített ételekkel szeretnének piacra kerülni és meg akarják őrizni az élelmiszeripari kézműves tradícióikat, egyre inkább profitálni fognak ebből a fejlődésből. 

"A regionalitás és a fenntarthatóság egyre fontosabbá válik"

A fogyasztók elsősorban a fenntarthatóságra és a kis mennyiségben, de hagyományos módszerekkel előállított élelmiszerekre koncentrálnak. A "fenntartható" lett az egészséges és a környezetbarát ételek hívószava. Max Thinius jövőkutató szerint: “A Földön komoly változások történnek. Genetikai jelenség, hogy nagy változások idején az emberek új táplálékforrásokat keresnek." Évek óta folytat kutatásokat az élelmiszer fogyasztási szokások témájában és ad tanácsokat Németország-szerte a mindennapi életben jelen lévő digitalizációval, a lakosság munka- és táplálkozási hagyományival kapcsolatban. Thinius gyakori vendége a német kormány tudományos tanácsadó testületének is.

"Az élelmiszerek regionális jellege, a fenntarthatóság és az emberek egészsége egyre fontosabbá válikA jövőben a legjobb minőségű és új technológiákkal előállított élelmiszerek állnak majd rendelkezésünkre, hogy felhasználhassuk ezt egészségünk javítása érdekében." Thinius szerint a növénytermesztésben olyan új termelési módszereket fognak alkalmazni, amelyek a növekedés és a talajhasználat szempontjait is figyelembe veszik, valamint a növényápoló és betakarító robotok által végzett szelektív gondozás hatására a növényvédő szerek akár 90 százaléka is feleslegessé válhat az országban. 

A fogyasztók elsősorban a fenntarthatóságra és a kis mennyiségben, de hagyományos módszerekkel előállított élelmiszerekre koncentrálnak.

A kézműves termékek előállítása hamarosan már nemcsak a kistérségi termelőre fog elsődlegesen korlátozódni. Az intelligens munkakörnyezet és a modern technológiák hatására új, kiterjedt kézműves élelmiszer ellátó rendszerek épülhetnek fel. ” Az új táplálkozási kultúra úttörői azonban továbbra is a kisebb, innovatív vállalkozások maradnak.

Kézműves élelmiszerek trendje
Kézműves élelmiszerek trendje

Kis mennyiségekben is

A gyorsan élénkülő kézműves élelmiszerek iránti kereslet olyan logisztikai koncepciókat igényel, amely különleges követelmény rendszerekre épül. "Az élelmiszer-gyártók más elvárásokat támasztanak a logisztikai szolgáltatókkal szemben, mint az ipari vállalatok esetében" - mondja Marc Hackländer, DACHSER Head of European Network & Partner Development.  A termékeket csak kis mennyiségben, szűk, hasonló gondolkodású célcsoportok számára gyártják, nem pedig az anonim tömegpiac számára, ahol csak az elérhetőségen és az áron van a hangsúly. Ennek eredményeként a nagy európai kiskereskedelmi láncokat és diszkontokat gyakran kizárják a kedvezményezettek sorából. Mindazonáltal ezek a gyártók, akik korábban csak regionális irányultságúak voltak, most új értékesítési csatornákat keresnek, felkeltve ezzel más szomszédos európai országok vásárlói érdeklődését.

A European Food Network egy olyan átfogó rendszer - akár még kis mennyiségekben is - ami az egész Európát ellátó, kiterjedt élelmiszer-szállítmányozásra szakosodott. A szövetség tagvállalatai ideális helyzetben vannak az ilyen típusú feladatok megoldására. Az élelmiszer-logisztikai vállalatok olyan helyi iparág-specifikus szakértelemmel rendelkeznek, akik saját ügyfeleihez közel maradva az évek alatt családi kisvállalkozásokból országos szereplőkké fejlődtek. 

Kapcsolat Zsuzsanna Szuhay