Hírek

A fenntartható társadalom érdekében egyre több civil szervezet lép fel világszerte

A globalizálódó világban egyre fontosabb szerepet játszanak a nemzetközi hálózatba kapcsolt nem kormányzati szervezetek vagy más néven civil egyesületek. A DACHSER és a “terre des hommes” gyermeksegély szervezet közötti együttműködés megmutatja, hogy egy kereskedelmi vállalkozás hogyan tud hosszútávon támogatást nyújtani egy civil szervezetnek.

Fényképész: Kathrin Harms, terre de hommes
Fényképész: Kathrin Harms, terre de hommes

Környezetvédelem, emberi jogok, fejlesztési együttműködések, migráció, diszkrimináció ellenesség: A nem kormányzati szervezetek, másnéven NGO-k nagyon fontosak a társadalom számára. Az államoktól és kormányoktól függetlenül támogatnak szociális, társadalmi-politikai vagy környezeti kérdéseket. A koronavírus válság sürgetőbbé teszi a nem kormányzati szervezetek munkáját, mivel a fejlődő országokban a humanitárius segítségnyújtás most fontosabb, mint valaha. Számos civil szervezet kihívások sorával találja szemben magát, mivel munkájukat gyakran akadályozzák utazási tilalmak, a nehéz munkakörülmények és különféle helyszíni higiéniai óvintézkedések. Ezenkívül még az emberek adományozási hajlandósága is alábbhagy egy válság idején. A civil szervezetek pedig pontosan ettől függenek, mert a tagdíjak mellett az adományok jelentik a fő finanszírozási forrást. A szervezetek pénzforgalmának átláthatósága és az, hogy mit ér el ezekkel az alapokkal, ma már egyre fontosabb az adományozók bizalmának erősítése szempontjából. Számos civil szervezet sajtóközleményekkel, hírlevelekkel vagy a honlapjukon keresztül történő rendszeres tájékoztatókkal informálja az adományozókat az egyes projektekről és az alapok felhasználásáról. Az NGO-kat  könyvvizsgálók ellenőrzik és az illetékes adóhatóságok is figyelemmel kísérik annak biztosítása érdekében, hogy az adományokat helyesen használják fel. A berlini székhelyű Német Központi Szociális Ügyek Intézete (DZI) által kiállított hitelességi oklevél pedig még nagyobb bizalmat ébreszt az adományozókban. Az oklevél garantálja, hogy az adott civil szervezet megbízható és hogy az általuk végzett munka tiszteletre méltó.

A DACHSER támogatja a terre des hommes-t

Becslések szerint jelenleg több tízezer civil szervezet működik világszerte, akik különféle válságövezetekben nyújtanak orvosi ellátást, menekülteket látnak el, valamint egyes mikro vállalkozások indulásában nyújtanak segítséget. Az egyik vezető gyermeksegély szervezet a terre des hommes. Az 1967-ben Németországban alapított szervezet megvédi a gyermekeket a rabszolgaságtól és a kizsákmányolással szemben, gondozza a háború, az erőszak és a bántalmazás áldozatait, valamint oktatást és képzést biztosít a gyermekek számára. A német terre des hommes szervezet jelenleg 386 aktív segély projekt támogatója szerte a világon. A DACHSER, mint nemzetközi logisztikai szolgáltató 2005 óta pártolja a terre des hommes munkáját  Dél-Ázsiában, Afrika déli részén és Latin-Amerikában. A „segíteni az embereket abban, hogy segítsenek önmagukon” elv szerint a helyi támogatási projektek célja elsősorban gyermekek és más emberek életének hosszú távú javítása. „Globális logisztikai vállalatként, üzleti tevékenységeink révén olyan lehetőségek birtokában vagyunk, aminek hatására közelebb tudjuk hozni egymáshoz az embereket, a nemzetközi piacokat és a gyártási folyamatokat. A globalizáció nem mindenkire hat kedvezően. Ezért a mi felelősségünk is, hogy kiálljunk ezekért az emberekért életkörülményeik javítása érdekében”- magyarázza Bernhard Simon, a DACHSER vezérigazgatója.

A terre des hommes-al kötött szerződések meghosszabbításával a DACHSER egészen 2025-ig vállal elkötelezettséget az észak-indiai Bihar államban, valamint az új Delhiben és Uttar Pradeshben zajló projektek támogatására. Uttar Pradesh-ben például Ingrid Mendonca  koordinátor irányítja a segélyprojektet a németországi terre des hommes számára és lelkesen fogadja a helyiek fáradhatatlan munkáját különösen most a koronavírus-járvány idején. Az ifjúsági csoportok nemcsak a saját közösségüket támogatják pl. maszkok varrásával és élelmiszerek beszerzésével, hanem kapcsolatba lépnek más falvakban, körzetekben, sőt más államokban élő fiatalokkal is további szerveződés céljából" - mondja Ingrid Mendonca. "Elkötelezettségük a helyzet javítása iránt rendkívül inspiráló."

„Globális logisztikai vállalatként, üzleti tevékenységeink révén olyan lehetőségek birtokában vagyunk, aminek hatására közelebb tudjuk hozni egymáshoz az embereket, a nemzetközi piacokat és a gyártási folyamatokat. A globalizáció nem mindenkire hat kedvezően. Ezért a mi felelősségünk is, hogy kiálljunk ezekért az emberekért életkörülményeik javítása érdekében”- magyarázza Bernhard Simon, a DACHSER vezérigazgatója.

A DACHSER munkavállalói nemcsak kiállnak a társadalmi felelősségvállalási projektek mellett, hanem akár a helyszínen, közvetlenül is becsatlakozhatnak a “terre des hommes“ segélyezési munkájába. Példaként említhetjük Melanie Diem-et, a DACHSER csoportvezető projektmenedzserét, aki a “terre des hommes“ és a DACHSER közös fenntarthatósági segély programját koordinálta zambiai Livingstone-ban. A DACHSER fiatal szakemberei és a “terre des hommes“ hálózat hallgatói is aktív részesei voltak a kezdeményezésnek. “A résztvevők elkötelezettsége az ügy iránt nagyon lenyűgöző volt.”  A DACHSER munkavállalóinak lehetőségük nyilt arra, hogy betekintést kapjanak egy olyan nemzetközi civil szervezet munkájába, amellyel egyébként soha nem kerülnének kapcsolatba ”- magyarázta Melanie Diem.

Fényképész: Kathrin Harms, terre de hommes
Fényképész: Kathrin Harms, terre de hommes

Különleges elkötelezettség

A DACHSER és a terre des hommes szoros együttműködése mindenekelőtt azt bizonyítja, hogy egy kereskedelmi vállalkozás és egy civil szervezet együttes ereje sok mindenre képes. "A DACHSER-el való közös csapatmunka különösen értékes és fontos számunkra, mivel ez a nemes kezdeményezés magas szintű személyes szerepvállalással, valamint nyílt és őszinte párbeszéddel jár együtt" - hangsúlyozza Stephan Stolze, a terre des hommes adománygyűjtési osztályának vezetője. „A DACHSER munkavállalói és különösen Bernhard Simon vezérigazgató aktív résztvevői azon terre des hommes projekteknek, amelyeket a DACHSER finanszíroz. Szeretnék tudni, hogy az ottani emberek milyen helyzetben vannak, és a DACHSER támogatása révén milyen változások történnek hátrányos életkörülményeik javulásában." A DACHSER-nek ezirányú munkásságát 2018-ban a német CSR díjjal ismerték el.  A CSR díjat a Vállalati társadalmi felelősségvállalás elismerésként adományozzák. Ebben a nemes kezdeményezésben a DACHSER úttörő szerepe meghatározó, mivel Németországban viszonylag kevés vállalat karolja fel a nemzetközileg aktív nem kormányzati szervezeteket. "Különösen a nagyobb, nemzetközi nagyvállalatoknak kell komolyan mérlegelniük azokat a jövőbeni irányelveket, amiket az ENSZ 17 pontban foglalt össze a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban. A cél, hogy ezek a vállalatok minél hosszabb ideig érezzék feladatunknak azt, hogy a segélyprojekteknek folyamatos támogatásra van szükségük" - mondta Stephan Stolze.

Kapcsolat Zsuzsanna Szuhay