Ügyféltájékoztatók

A Kínai Újév hatása a logisztikára

A 2021. február 12.-én kezdődő Kínai Újév Kína legnagyobb fesztiválja, ahol az emberek családjukkal együtt közösen ünneplik az új év kezdetét. Az egy héten át tartó nemzeti ünnepi eseménysorozat  jelentős hatást gyakorol majd a logisztikára. 

Az alábbi információk áttekintést adnak a fesztivál néhány kulcsfontosságú tudnivalójáról, valamint a logisztikára gyakorolt lehetséges hatásairól.

Fontos időpontok és meghatározó tudnivalók:

  • 2021. február 12-én kezdődik a Kínai Újév (A Bivaly éve).
  • A kínai nemzeti ünnepi eseménysorozat február 11.-én kezdődik és február 17.-én ér véget, ami azt jelenti, hogy a vállalkozások nagy része – beleértve a kínai DACHSER telephelyeket is – zárva tart és majd csak február 18.-án nyit újra.
  • A kínai gyárakat és egyéb gyártási létesítményeket hosszabb időre is bezárhatják. Előfordulhat, hogy a gyártás már egy héttel a Kínai Újév előtt szünetel és feltehetően egyes gyárak is csak egy hónappal később folytatják majd működésüket.
  • A hosszú ünnep lehetővé teszi, hogy a városok dolgozói visszautazhassanak szülővárosukba egy családi összejövetelre, bár a pandémia miatt ebben az évben ez feltehetően másképp fog alakulni.

Az ellátási láncra gyakorolt hatás:

  • A hosszú ideig tartó kínai ünnepi eseménysorozat  akár egy hónapos késedelmet is okozhat a szállításokban.
  • A feldolgozóipar fent említett leállási ideje miatt legalább egy hétig nem lesz termelés Kínában. Annak ellenére, hogy a gyárak majd fokozatosan újraindulnak, a termelés nem fog azonnal teljes kapacitással üzemelni. 
  • A fenti események Ázsia más országainak gyártási volumeneire is hatást gyakorolnak, mivel egyes alkatrészek egyrészt Kínából származhatnak, másrészt maga az összeszerelési folyamatok helyszíne is Kínában történik. 
  • A legtöbb szállítmányozó társaság ilyenkor nagyobb készletet állít be, amely elegendő mennyiségi utánpótlást biztosít a Kínai Újév időszakára, ami viszont az ünnepek előtti szállítások növekedéséhez, valamint a fesztivál után a piaci viszonyok lassabb normalizálódásához vezet. 

A felesleges áremelkedések és késések elkerülése érdekében ajánlott az ajánlatkéréseket és fuvarmegbízásokat időben leadni. A DACHSER logisztikai szakértői segítenek Önnek a megtervezésben. Személyre szabottan kidolgozzuk Önnek azt a legoptimálisabb megoldást, ami az ellátási lánc zavartalan fennakadását biztosítja a Kínai Újév időszakára. 

Kapcsolat Zsuzsanna Szuhay