Oroszország – Ukrajna konfliktus: Hatása a DACHSER globális légi és tengeri szállítmányozási működésére

Szeretnénk tájékoztatni Önöket az oroszországi–ukrajnai konfliktus nemzetközi légi, tengeri és vasúti szállítmányozására gyakorolt hatásáról. További tájékoztatásul közöljük Önökkel, hogy milyen lehetséges intézkedéseket kellett megtennünk az ellátási láncok megvédése érdekében.

További értesítésig felfüggesztünk minden Ukrajnából vagy Ukrajnába irányuló foglalást. Továbbá már nem fogadhatunk el foglalásokat az Ázsia és Európa közötti vasúti szállítási szolgáltatásainkra sem. Ugyanez a foglalási szabály vonatkozik az Ázsia és Európa közötti interkontinentális szállítmányozásokra is, amikor az adott küldemények Oroszországon, Fehéroroszországon vagy Ukrajnán haladnak át. Mindennek oka az, hogy már nem tudjuk garantálni ügyfeleink rakományának biztonságos szállítását a fent említett országokon keresztül.

Továbbra is elfogadunk Oroszországból és Fehéroroszországból származó vagy ide irányuló foglalásokat, feltéve, hogy a légi-, és a hajózási társaságok biztosítják az ehhez szükséges kapacitásokat ezeken az útvonalakon. Folyamatos figyelemmel kísérjük, hogy elsőként a fuvarozók és a légitársaságok felfüggesztik-e az ezekbe az országokba irányuló, onnan történő szállítással kapcsolatos tevékenységüket. Kiemelten hangsúlyozzuk, hogy az Oroszországba és Fehéroroszországból történő foglalásoknak teljes mértékben meg kell felelniük az ezen országokkal szemben bevezetett és aktuálisan érvényes kormányzati szankcióknak.

Ezen konkrét intézkedések mellett további kihatások várhatóak az operációs tevékenységek működésére vonatkozóan. A konfliktus sújtotta régió, illetve az ebben érintett országok kulcsfontosságú jelentőséggel bírnak a nemzetközi olaj- és energiapiacok alakulásában. Mindez már most is az olajárak nagyon dinamikus átalakulását okozza, figyelembe véve még az olajjal kapcsolatos pótdíjak, például a BAF és az üzemanyag-pótdíjak változását. Kiemelt, naprakész figyelemmel kísérjük a további fejleményeket, és folyamatosan tájékoztatjuk Önöket. A kezdődő kapacitási hiányok jelei a légi szállítmányozásban már most megmutatkoznak, mivel az európai légitársaságok ki vannak tiltva az orosz légtérből,  az orosz légitársaságok pedig az európai légtérből.

A jelen állapot szerint pillanatnyilag megbecsülni sem tudjuk a mostani konfliktusos helyzet további alakulását és annak várható fejleményeit. Igyekszünk megtenni mindent annak érdekében, hogy rugalmas megoldásokkal lépést tudjunk tartani a mostani kihívásokkal és hogy biztosítani tudjuk a nemzetközi ellátási láncok folyamatosságát ügyfeleink megelégedése érdekében.

Munkatársaink továbbra is világszerte kapcsolatban állnak Önökkel. Felmerülő kérdéseire keresse illetékes DACHSER kirendeltségünket, hogy ebben a különleges helyzetben is az Ön segítségre lehessünk légi, tengeri és vasúti küldeményei kezelésében.

Kapcsolat Zsuzsanna Szuhay