Global Groupage: „Kapcsolódnunk kell” – a növekedés záloga 

A világ változik, aminek következtében a piacok is. A geopolitikai erővonalak és érdekszférák változása, valamint a szinte állandó feszültségnek kitett ellátási láncok új koncepciók kialakítását teszik szükségessé. A logisztika esetében ez a globális háztól házig történő szállítás és a szerződéses logisztikai megoldások lehető legszorosabb integrációját jelenti.

A logisztika a világkereskedelem motorja

Bármilyen paradoxnak tűnik is, az egyre inkább digitalizált világ napról napra közelebb hozza ugyan egymáshoz az embereket és a piacokat, a válságok, a háborúk, a geopolitikai erővonalak és érdekszférák változása viszont blokkosodást, protekcionizmust és a szabad kereskedelem olyan mértékű elutasítását eredményezi, amire már régen nem volt példa. Egy dolog világos: ebben a játékban a kártyákat egyre gyakrabban keverik újra.

A különböző gazdaságok nagyon eltérő sebességgel mozognak. 2008-ban az Egyesült Államok és Európa gazdasági teljesítménye kiegyenlített volt, ezzel szemben most az amerikai 80 százalékkal magasabb. A jövőben a globális növekedés továbbra is elsősorban Európán kívül zajlik majd. A Nemzetközi Valutaalap becslései szerint az ázsiai és csendes-óceáni országok (APAC) hozzájárulása a globális GDP-hez 2040-re több mint 40 százalékra emelkedik – 2050-re pedig meghaladja a felét. A világ tíz legnagyobb kikötője közül kilenc már most is Ázsiában található.

A McKinsey Global Institute nemrégiben publikált egy tanulmányt "Geopolitika és a globális kereskedelem geometriája" címmel, amely közelebbről is megvizsgálja ezeket a fejleményeket. Ebben a piackutatók azt elemzik, hogy a különböző országok és gazdaságok közötti kereskedelmi kapcsolatok mennyire szorosak jelenleg – és hogyan változhat ez a jövőben –, függetlenül tényleges földrajzi távolságuktól. A McKinsey tanulmány szerzői a „globális kereskedelem geometriájának" értékelése során két lehetőséget láttak az átrendeződésre. Az első a "deglobalizált" nemzetközi kereskedelem irányába mutató tendencia. Erre példa a világ két legnagyobb gazdasága, az USA és Kína eltávolodása egymástól, amely büntetővámokban, szankciókban, a piacra jutás kölcsönös akadályozásában, a kutatás-fejlesztés szétválasztásában és számos más disszociatív intézkedésben nyilvánul meg.

Ellenállóképesség együttműködés révén

A tanulmány szerzői ellenben a második utat támogatják, azaz a még inkább diverzifikált kereskedelmet, amely az együttműködésekben rejlő lehetőségek révén ellensúlyozná a geopolitikai változásokat. Ez számos potenciális előnnyel járna, többek között az ellátási zavarok bizonyos fajtáival szembeni ellenállóképességgel, valamint a jobban integrált kereskedelmi rendszer és gazdaság előmozdításának lehetőségeivel. Mindennek kölcsönös bizalmon és nyílt, átlátható kommunikáción kell alapulnia. „A kereskedelmi kapcsolatok széles és diverzifikált hálója nem valósítható meg együttműködés nélkül" – áll a tanulmányban.

Az idő pedig fogytán van, különösen a közelmúltban meglehetősen borús gazdasági előrejelzések nyomása alá került európai gazdaságok számára. „A következő tíz évben a globális gazdasági növekedés mintegy 85-90 százaléka az EU-n kívül fog zajlani" – mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa a müncheni Security Conference rendezvényen 2024 februárjában. „Ha meg akarjuk őrizni a növekedésünket és a jólétünket, ezért továbbra is kapcsolódnunk kell" – sürgetett. 

DACHSER Magazine 01/2024 - címlapsztori PDF (0,99 MB)
DACHSER világszerte
Kapcsolat
Kapcsolat Erika Kohegyi Consultant for Communication