DACHSER Chem Logistics: Vegyszerek biztonságos kézben

A vegyipar az egyik legsikeresebb és legversenyképesebb iparág, amely gyakorlatilag az összes többi ágazatot elengedhetetlenül fontos köztes és végtermékekkel, valamint különféle megoldásokkal látja el. Mindezt a magas termelési színvonal, az átfogó infrastruktúra és a személyre szabott logisztika teszi lehetővé, egyértelmű hangsúlyt fektetve a megbízhatóságra, a minőségre és a biztonságra.

DACHSER Chem Logistics in Kalsruhe
DACHSER Chem Logistics in Kalsruhe

Különböző feldolgozási és gyártási tevékenységeivel a vegyipar az egyik legversenyképesebb és legsikeresebb iparág az Európai Unióban. Az Európai Vegyipari Tanács (Cefic) szerint az Európában több mint 1,1 millió embert foglalkoztató vegyipar, amely 2019-ben 543 milliárd EUR árbevételt produkált, a fejlődés egyik legfontosabb hajtóereje. Kína után a második legnagyobb gyártóként kulcsszerepet játszik az innováció ösztönzésében más iparágakban is. Évente több mint 10 milliárd eurót (2019-es adat) fektet be kutatásba és fejlesztésbe.

Minden jel a folyamatos fejlődésre utal

2020-ban a DACHSER Chem Logistics mintegy 4 millió szállítást bonyolított le, a szállított tömeg 3,4 millió tonna volt, ebből 1,25 millió volt a veszélyesanyag szállítás, amelynek tömege  457 000 tonnára rúgott. Globális szárazföldi, légi és tengeri árufuvarozási hálózatával a logisztikai szolgáltató megtestesíti a megbízhatóságot, a meghatározott folyamataival, kiszámítható tranzitidejeivel és az általa kínált kapacitással. Minőségi és biztonsági előírásai ráadásul messze meghaladják a törvényi előírásokat; A DACHSER 2009 óta stabil partnere a Német Vegyipari Szövetségnek (VCI) a közúti, légi és tengeri szállítmányozási szolgáltatások terén.

"A DACHSER Contract Logistics szolgáltatásával karöltve átfogó és integrált logisztikai megoldásokat hozunk létre a raktárakban, amelyeket kifejezetten vegyi termékek tárolására terveztek, míg a DACHSER Air & Sea Logistics gyors és rugalmas hozzáférést biztosít az összes globális értékesítési és beszerzési piachoz." - fejti ki Michael Kriegel, Department Head DACHSER Chem Logistics. 

A DACHSER saját európai közúti szállítmányozási hálózatában napi járatindításokkal szolgálja ki Európát, a FÁK-országait, Észak-Afrikát és a Közel-Kelet egyes részeit - mindezt egységes logisztikai normák szerint. "Közvetlen szállításokat, átrakó raktáros, úgynevezett Eurohub megoldásokat használunk annak érdekében, hogy minimalizáljuk az érzékeny vegyi anyagok célzott kezelésének gyakoriságát" - magyarázza Michael Kriegel, Department Head DACHSER Chem Logistics. Mindez a vegyi termékek kezelése során a biztonság és a folyamat minőségének jelentős növekedésével jár. 

A DACHSER szolgáltatásaiban a biztonság mindig kiemelt fontosságú.
A DACHSER szolgáltatásaiban a biztonság mindig kiemelt fontosságú.

Élvonalban itthon is

Magyarországon jelenleg Tiszaújvárosban és Pilisvörösváron rendelkeznek veszélyesanyag raktárral, ahonnan a vevői koncepciónak megfelelően belföldre és külföldre is szállítanak veszélyes árut, illetve fogadnak onnan. A szlovákiai Lozornóban található EuroHUB közelségének köszönhetően az európai gyűjtőszállítmányozási rendszerük is aktívan részt vesz a szállítmányozásban. A veszélyes anyagok raktározása és a veszélyes árukkal kapcsolatos szállítmányozási folyamatok nagyban különböznek a többi áruétól: vonatkozó szaktudás, megfontoltság és a szabálykövetés, valamint megfelelő gyakorlat a legfontosabb kulcsszavak. Továbbá kiemelt figyelmet igényel a tárolandó áruk törzsadatainak alapos ellenőrzése. Bizonyos esetekben akár robbanásbiztos anyagmozgatógép használatára is szükség van, emellett rendszeres napi-, heti-, havi- és éves ellenőrzéseket hajtanak végre a raktárral kapcsolatos gépek és berendezések mindegyikénél, amely nemcsak a épületgépészeti munkatársak feladata, hanem a raktári dolgozóké is.

A veszélyes anyagok mozgatása rendkívül nagy precizitást és körültekintést igényel. ,,Először is rengeteg uniós és magyarországi jogszabálynak, valamint előírásnak kell megfelelni, például eleget kell tenni a kémiai biztonságról-, a katasztrófavédelemről- és az iparbiztonságról szóló törvényeknek, a Seveso III irányelvnek, valamint az ADR megállapodás előírásainak – csak hogy néhányat említsek. Másrészt megbízóink és a DACHSER globális elvárásaiban is szerepelnek minősítési rendszerek (pl. SQAS- és ISO tanúsítványok, VCI koncepció szerinti tárolás stb.), melyeket rendszeresen felülvizsgáltatunk, illetve használunk.” – emeli ki Márton Tamás, Liegl&Dachser Contract Logistic üzletágának munkatársa.

Magyarországon márciusban kezdődik a veszélyes áruk szállításának szezonja. A mezőgazdasági munka tavasz beköszöntével kezdődik, és az ott használt vegyszerek és talajjavító szerek szállítási volumene is jelentősen megnő. 

DACHSER világszerte
Kapcsolat
Kapcsolat Zsuzsanna Szuhay