A DACHSER arcai 3 - Nemzetközi energia

Tornyai Dóra, területi képviselő, Pécs

Miért vonzó egy logisztikai szolgáltató vállalatnál elhelyezkedni? Mit nyújt egy határokon átnyúló német cég a dolgozóinak? Milyen szakmai lehetőségeket biztosít a pályakezdőknek, illetve a komoly, több éves munkatapasztalattal rendelkező munkavállalók számára a DACHSER?  Új sorozatot indítunk weboldalunkon, amelyben egy-egy munkavállalónk szemszögéből mutatjuk be, hogy mit jelent a DACHSER-nél dolgozni. 

A DACHSER pécsi kirendeltségénél nyolcan dolgoznak, köztük Tornyai Dóra az értékesítés területi képviselőjeként. Az egykori futóversenyzővel arról beszélgettünk, hogy a munkája szerinte miért inkább maratoni futás, mint sprint, és miért tölti fel energiával az, amikor egy online megbeszélésre a világ minden tájáról bejelentkeznek a kollégái.

Mivel foglalkozol pontosan a pécsi telephelyen? Hogyan kezdődött a karriered a DACHSER-nél?

A jelenlegi beosztásom az sales executive, azaz területi képviselő. Az én feladatom a körzetünkbe tartozó ügyfelekkel a kapcsolatok fenntartása, ápolása, illetve az új ügyfelek felkutatása. A gyakorlatban ez egy tágabb munkakör, foglalkozunk kalkulációkkal, ajánlatkiadással, személyes kapcsolattartással, de az én meglátásomban minden kérdés, ami az ügyfeleink számára kérdés – legyen az akár kommunikációs, akár számlázási – hozzám tartozik, hiszen az én feladatom a gördülékeny partnerkapcsolat biztosítása és fenntartása az együttműködés minden aspektusára vonatkozóan.

2019 júniusa óta dolgozom a cégnél, Ügyfélszolgálatosként kerültem a csapatba, de röviddel utána lehetőségem nyílt arra, hogy elinduljak az értékesítés irányába. Négy évvel ezelőtt én voltam az ötödik ember ezen a telephelyen, és akkor még csak operatív feladatokat fedtünk le, a hálózatból érkező megbízásokat: saját körzetünkben kiszállítottuk vagy begyűjtöttük az árut, és bonyolítottuk a Pécsről induló távolsági járatindításokat. Saját értékesítéssel a pécsi részleg akkor még nem rendelkezett, az alapvető értékesítői feladatokat más telephelyeinkről, főleg Kecskemétről és Pilisvörösvárról igyekeztek a kollégák biztosítani. Már akkor szó volt róla, hogy Pécset teljes értékű telephellyé teszik, lesz saját értékesítése, foglalkozhatunk aktívan és proaktívan az ügyfélszerzéssel. Ez meg is valósult, és így kerültem én az értékesítésbe.

Kaptál képzést az új területhez, akár a DACHSER berkein belül, akár ezen kívül?

Mindkettő megvalósult. A DACHSER hálózatán belül nagyon szigorú szabályok vannak, ezt a szigorúságot úgy értem, hogy egy multinacionális céghez méltóan a folyamatok nagyon pontosan lefedettek, mindannyian tudjuk, hogy milyen esetben mi a sztenderd eljárás a DACHSER telephelyeken.

Ennek megfelelően többféle képzést is kaptam. Minden dolgozó, függetlenül attól, hogy milyen pozícióban kerül a céghez, részt vesz egy alapozó oktatáson, ez egy háromnapos tanfolyamot jelent, amelyen a DACHSER teljes szolgáltatói portfólióját áttekintjük. Ezáltal mindenki kap egy háttértudást arról, hogy saját konkrét feladatain túl mivel is foglalkozunk. Ezen túlmenően speciális képzéseket is kaptam, amelyek már célzottan az értékesítésre készítettek fel. Ezek egy része kifejezetten erre szakosodott DACHSER-trénerek által tartott képzések voltak, amelyek magyar vagy angol, olykor német nyelven zajlanak, attól függően, hogy melyik országból érkezik a tréner, és mely ország dolgozóinak tart oktatást.

Vannak emellett olyan képzések, amelyeket szintén a vállalat biztosít, de külsős cégeket hívnak be rájuk, például a logisztika vagy az értékesítés területén elismert szakembereket.

Saját kezdeményezésre én a DACHSER berkein kívül is végeztem szakmai képzést, és a mai napig nagyra értékelem, hogy a cég ezt támogatta. Az akkori döntéshozó úgy látta, hogy esetemben annyira profilba vág és annyira releváns a választott képzésem tematikája, hogy a teljes díját átvállalata.

Folyamatosan van lehetőség képzésekre. Nálam például pont friss az élmény, most fejeztem be a negyedik modulját egy úgynevezett social selling tréningnek, ahol a LinkedIn használatával ismerkedtünk. Ezt egy svájci tréner tartotta nagyon magas színvonalon.

Hogyan emlékszel az első időszakodra a cégnél? Milyen volt a hangulat, a fogadtatás?

Abszolút támogató volt a közeg már akkor is. Volt egy mentorom cégen belül, akinek nagyon sokat köszönhetek, ő ugyanabban a pozícióban dolgozott egy másik telephelyen, mint most én, de sokéves tapasztalata volt már. Mostanra jobban ki vannak építve a mentori rendszerek, az újonnan érkező kollégák betanítása, akkoriban inkább még speciális eset volt, hogy engem mentorálni kezdett. Amikor dolgozni kezdtem, nem gondoltam, hogy néhány hónap után ilyen lehetőséget kapok – nagyon hálás vagyok a mai napig azért, hogy meglátta bennem a lehetőséget, és támogatott. Egyébként is ambiciózus természet vagyok, szeretem a fejlődést, a változást, és nagyon megtisztelő volt, hogy úgy látták, alkalmas vagyok az előrelépésre.

Az értékesítői munkakör szerintem sok tanulással, fejlődéssel jár. Nagyon összetett és szerteágazó nemcsak a szakmai, de a személyes oldala is, folyamatos önreflexió szükséges ahhoz, hogy eredményeket tudjon hozni az ember. Mindig úgy gondolok rá, hogy ez a munka egy maraton – soha nem egy sprint. Mindig hosszú távban gondolkodom, a rövidtáv pedig azért fontos, hogy abban az adott pillanatban mit tudok tenni azért, hogy a hosszú távú célok teljesüljenek.

A DACHSER az eddigi leghosszabb munkaviszonyom, korábban inkább szabadúszóként dolgoztam, kerestem a helyem, sok iparágban megfordultam. A DACHSER az első olyan hely, ahol hosszú távon is el tudom képzelni magam. Négy év nem annyira sok idő, de nagyon jól érzem magam az állandó változásban, abban, hogy folyamatosan pörögnek az események, és mindig vannak új ötleteim, ambícióim.

Interjú: Tornyai Dóra
Az értékesítői munkakör sok tanulással, fejlődéssel jár. Nagyon összetett és szerteágazó a szakmai és a személyes oldala is. 
Mennyire érzed stresszesnek a munkádat? A lelkesedésedből az világosan látszik, hogy a kiégés veszélye nem fenyeget, de vannak-e olyan napok, amik jobban igénybe vesznek? Hogyan lazítasz?

Úgy gondolom, hogy egyéni beállítódás kérdése, ki mit él meg stressznek. Előfordul, hogy néha nagyon sok feladat összegyűlik, és nehéz priorizálni, összpontosítani. De ebben a sokaságban van azért öröm is, hogy mindig van mivel foglalkozni, min gondolkodni.

Annak kifejezetten örülök viszont, hogy felülről nincs nyomás. Konzultálunk, megbeszélünk, stratégiákat tervezünk, de ehhez nem érkezik külső stresszfaktor. Ez a fajta önállóság belső motivációt és önszervezést igényel, de úgy látom, az értékesítői feladat ezt egyébként is jobban megkívánja, mint más munkakörök. Cserébe vannak viszont lehetőségek, platformok, ahol mindig kérhetek visszacsatolást. A havi sales meetingeken például azért ülünk össze, hogy megosszuk az új információkat, folyamatokat, célokat egyeztessünk, de ott egyúttal minden telephely dolgozója kérhet segítséget abban, hogy miként és merre haladjunk tovább.

Elég aktív vagyok, a sport nagyon fontos szerepet játszik az életemben. Gyerekkorom óta szeretek futni, régebben versenyeztem is, és ez megmaradt azóta is hobbiszinten. De olvasni is nagyon szeretek, kellenek azok a napok, amikor nem kell az órát nézni, nem kell mással foglalkozni, csak egy jó könyvvel tölthetem az időt.

 

Milyennek éled meg a vállalati kultúrát? Milyen a hangulat a közvetlen és távolabbi kollégáid között? Milyen új tudást, ismeretet szereztél a DACHSER-nél, amellyel korábban nem rendelkeztél?

Pécsen már csak a létszám miatt is rendkívül családias a hangulat, de egyébként is nagyon közvetlen a kapcsolat. Úgy látom, hogy ez a telephelyünk teljesítményét is sokban segíti. Egy irodában ülünk, ha bármi kérdés felmerül, az ügyfélszolgálatos például azonnal tudja kérdezni a fuvarszervező vagy a raktáros kollégát – de az, hogy ilyen kis létszámmal működik egy DACHSER telephely, az nagyon ritka eset a hálózatunkban. Emberi szinten is nagyon jól kijövünk egymással. Korban és tapasztalatban vegyes a társaság, van, aki hosszú évek óta itt van, de nemrég bővültünk egy fuvarszervező kollégával is, és a nyugdíj mellett még dolgozó kollégától a huszonévesig széles a spektrum.

Maga a logisztika számomra teljesen új volt, de alapvetően az értékesítés is – ügyfélkapcsolati tapasztalatom volt korábban is, de azt, hogy hogyan kell az ügyfeleket megtalálni, kapcsolatot építeni velük, tájékoztatni őket, ez mind újdonság volt. A multinacionális környezetet is itt tapasztaltam meg elsőként: itt vagyunk Pécsen, egy kis telephelyen, mégis magas színvonalú feladatokat integrálunk, megkapjuk mindazt a tudást, amelyet egy piacvezető vállalat nyújtani tud.

Volt olyan pillanatod az elmúlt négy évben, amely alighanem örökre emlékezetes marad? Mi az a három dolog, ami elsőnként eszedbe jut a DACHSER-ről?

Több is! Nekem általában a nemzetközi képzések adnak hatalmas energiatöltetet. Amikor részt veszünk olyan online oktatáson, ahol bejelentkeznek a kollégák Norvégiából, Dániából, Hollandiából, Nagy-Britanniából, az egész világról, és mivel munkatársak vagyunk, úgy érezzük, mintha mind ismernénk egymást, az nagyszerű. Nyitottak, barátságosak, segítőkészek a kollégák, nagyon közvetlen kapcsolatot tudunk kialakítani ilyenkor még úgy is, hogy korábban nem találkoztunk. A DACHSER-nél jelen lévő alaphangulat ad egyfajta közelséget. Bár a napi munkavégzés során is sokat vagyunk kapcsolatban a hálózatunkba tartozó európai telephelyeinkkel – amelyből immár több mint 400 van összesen – ezeken a nemzetközi tréningeken szembesülök igazán azzal, hogy mekkora valójában ez a hálózat, hányan vagyunk benne a világ minden pontjáról. Ez számomra remek érzés, közösséget ad, és az itteni munka egyik fénypontja.

A három dologból egyik a nemzetközi összeköttetés, amit említettem, az, hogy része vagyok egy óriási hálózatnak. Mindenképpen eszembe jut a folyamatos fejlődés, a lehetőség az előre jutásra, tanulásra. Harmadikként pedig maga a közúti gyűjtőhálózati szállítás – ez egy annyira összetett struktúra, hogy már az is sikerélmény, ha átlátjuk, hogyan működik.

A DACHSER arcai interjúsorozatunkat tovább folytatjuk. Következő cikkünkben Hideg Gergely kollégánkat mutatjuk be. 

 

DACHSER világszerte
Kapcsolat
Kapcsolat Erika Kohegyi Consultant for Communication