Mediaroom

Felkészültünk a Brexitre!

Brexit csapatunk egy jól működő, biztonságos logisztikai hálózatot hozott létre az Egyesült Királyságból irányuló és onnan történő szállítások számára. Sok vállalat van még, akiknek ugyan fontos a termékek zökkenőmentes szállítása, de ezidáig még nem oldották meg a Brexittel kapcsolatos teendőiket. Az áruszállítás folyamatosságának fenntartása érdekében már nem lehet tovább halogatni a felkészülést.

Felkészültünk a Brexitre!
Felkészültünk a Brexitre!

A határidő közeleg, néhány hét múlva elérkezünk a Brexit küszöbére.  A dolgok jelenlegi állása szerint azonban kristálygömbre lenne szükségünk a tárgyalások kimenetelének pontos megjóslásához. Annak ellenére, hogy a határidőn túl vannak, az EU és az Egyesült Királyság a közelgő határidő ellenére is keményen dolgozik a megoldáson, de még mindig nem körvonalazódtak azok a lehetőségek, amik alapján a vállalkozások pontos iránymutatás alapján megtervezhetnék az új folyamataikat. Az egyetlen bizonyosság az, hogy az EU és az Egyesült Királyság közötti gazdasági kapcsolatok tartósan megváltoznak. Jelenleg a tárgyalások továbbra is a szabadkereskedelmi megállapodás elérésére (FTA) irányulnak. Egy másik lehetséges forgatókönyv szerint a felek egyedi megállapodásokat kötnének, amelyek az EU-val folytatott kereskedelem különböző ágazatait fednék le. Ha az eredmény egy szabadkereskedelmi vagy az egyéni megállapodások lesznek, akkor a vállalkozások kiindulási helyzete sokkal kedvezőbb lesz, mint a hard Brexit esetében. A jelenleg tárgyalt megállapodási változatok egyike sem garantálja a vállalatok számára a súrlódásmentes kereskedelmet. Elkerülhetetlen, hogy lesznek olyan bürokratikus akadályok, amelyek jelentősen nehezítik majd a kereskedelmet. A vámeljárások késedelmet fognak okozni a határforgalomban, és negatív hatással lesznek az ellátási láncok megbízhatóságára. Az EU és az Egyesült Királyság között elhúzódó tárgyalások miatt még nem világos, hogy lesz-e megállapodás a vámtarifák csökkentéséről.

A vámeljárásokat a szállítás megkezdése előtt el kell intézni

Két évvel ezelőtt létrehoztunk egy Brexit operatív csoportot, amely rendelkezik minden szükséges tudással és szakértelemmel ahhoz, hogy 2021-ben és azután is biztosíthassuk ügyfeleink számára a küldemények szállítását az Egyesült Királyságba és onnan az EU-ba. A tárgyalások bizonytalan kimenetele miatt szakértői csapatunknak többféle koncepciót és megoldást kellett kidolgoznia, amelyek biztosítják az áruk zökkenőmentes szállítását a politikai kimeneteltől függetlenül, figyelembe véve a hard és a soft Brexit minden elképzelhető variációját. Emellett növeltük vámügyintéző csapataink létszámát, különösen az Egyesült Királyságban és Írországban, hogy biztonságosan el tudjuk látni a vámkezeléssel járó többletmunkát. Emellett új IT megoldásokat hoztunk létre, amelyek lehetővé teszik ügyfeleink számára a vámeljárások biztonságos és hatékony kezelését. Elengedhetetlenül fontos még ezen felül ügyfeleink aktív részvétele is a vámeljárások biztonságos és maximális hatékonyságú kezelésében. Csak összehangoltan tudjuk optimalizálni erőfeszítéseinket és teljesíteni az összes vámkezeléssel összefüggő előírást,  ami elengedhetetlen a gyűjtőáruk fennakadások nélküli szállításához. Rendkívül fontos annak előzetes ellenőrzése, hogy a szállítmányok megfelelnek-e az Egyesült Királyságból és az Egyesült Királyságba irányuló szállítás valamennyi vámkezelési előírásnak, hogy elkerülhessük a küldemények  megállítását és visszatartását a vámhatáron. Röviden összefoglalva kijelenthetjük, hogy a hálózat biztonságos működtetése kiemelten fontos mindenkinek, ügyfeleinknek és nekünk is.

A megfelelő előkészítés kulcsfontosságú

Ahhoz, hogy az Önök szállítmányai kezeléséhez megtaláljuk a tökéletes megoldást, elengedhetetlen az alapos előkészítés. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a lényegi feladatokat, amelyeket mindenképpen el kell végezniük ahhoz, hogy megrendelésüket minél hatékonyabban feldolgozhassuk:

 • Kérjen EORI (Economic Operator Registration Identification) vámazonosító számot arra az országra, ahol vámügyekkel kapcsolatos tevékenységeket szeretne folytatni. Az Egyesült Királyságra vonatkozó EORI számot az itt található linken keresztül lehet igényelni.
 • Az EU-ban az EORI számot a az adott ország hivatalos vámügyekben illetékes hatóságának weboldalán keresztül lehet igényelni. (Magyarországon a NAV hivatalos honlapján) 
 • Ellenőrizze, hogy a jelenlegi kereskedelmi számlája tatalmazza-e az összes vámeljárással kapcsolatos releváns információt. Örömmel vesszük, ha ezt előzetesen elküldi az illetékes DACHSER kirendeltségének, ahol ellenőrzik annak helyességét. 
 • Egyeztesse az Incoterms szállítási paritást kereskedelmi partnereivel, a vámköltségek vállalásának tekintetében. Elképzelhető, hogy a megállapodások ezen részét újra kell tárgyalniuk. 
 • Incoterms 2020 további információt itt talál
 • A vámtarifaszámok listáját itt találja. Az Egyesült Királyságban használatos vámtarifaszám besorolásának ellenőrzéséhez klikkeljen ide
 • Kérjük küldje el nekünk a feladó országban lévő importőrének elérhetőségét, beleértve a nevét, az e-mail címét és a telefonszámát annak érdekében, hogy egyeztethessük velük a vámkezelési eljárás menetét!
 • Kérjük tisztázza az Egyesült Királyságban lévő partnerével (importőr), hogy egyszerűsített eljárás keretében  (EIDR, bejegyzés a nyilatkozattevő nyilvántartásában) és az ügyfélnek van-e saját halaszott import áfa megfizetésére szolgáló vámszámlája 
 • Csak olyan csomagolóanyagot használjon, amely megfelel az ISPM 15 szabványnak. Itt találja az ide vonatkozó információkat
 • Tartsa be az egyes termékekre vonatkozó különleges címkézési követelményeket. Itt találja az ide vonatkozó információkat
 • Egyeztessen adótanácsadójával a feladási és a címzett ország adózási követelményeiről. Ez különösen a DDP és az EXW szállítási feltételek használatakor szükséges.
Figyelem: Megfelelő engedély nélkül nem tudjuk elvégezni a vámkezelést!

Ahhoz, hogy az Ön nevében elvégezhessük a behozatali és kiviteli vámeljárásokat, szükségünk van a megfelelő vámképviseleti engedélyre (CRA) vagy meghatalmazásra (POA). Ez az engedély megteremti azt a jogalapot számunkra, hogy az Ön nevében járjunk el a helyi vámhatóságokkal folytatott vámkezelési eljárás során (a képviseletet az Ön  költségére látjuk el)

Figyelem! A szállítási késések elkerülése érdekében kérjük, küldje el nekünk CRA/POA vámkezelési meghatalmazásait 2021. január 1.-ig. Az ide vonatkozó űrlapokat a DACHSER kirendeltségeitől szerezheti be.

Az előzetes ellenőrzés elősegíti az áruszállítások folytonosságát

Minden szállításnál ellenőrizzük a vámkezeléshez szükséges dokumentációk teljességét. A biztonságos szállítmányozáshoz elengedhetetlenül szükségesek:

 • A vámkezeléshez szükséges dokumentumok: kereskedelmi számla vagy pro forma számla, szállítólevél, csomagjegyzék
 • Kérjük ellenőrizze, hogy az átadásra kerülő dokumentumok tartalmazzák-e a vámkezelés teljesítéséhez szükséges összes lényeges információt!
 • Új ügyfelek esetén emellett kérjük adja meg az importőr elérhetőségeit (aki a vámkezelés elvégzésére jogosult): nevét, e-mail címét, telefonszámát, és tájékoztassa az importőrt arról, hogy a DACHSER illetékes kirendeltsége fel fogja venni vele a kapcsolatot!
A DACHSER szolgáltatásai az Ön számára:
 • Annak érdekében, hogy a küldemények vámkezelése zökkenőmentesen történjen, előzetesen elkérjük Önöktől a szükséges adatokat, dokumentumokat. 
 • A vámkezelés gördülékennyé tételének érdekében jelentősen megnöveltük vámügyintézői csapatunk létszámát, különösen az Egyesült Királyságban és Írországban. 
 • Felkészültünk a határátkelőkön várható torlódásokra, így már előre megterveztük az alternatív szállítási útvonalakat, beleértve az Írországba irányuló szállítmányokat is.
 • A biztonságos és hatékony vámkezelés elvégzése érdekében saját fejlesztésű IT újításokat alkalmazunk
 • A Brexit körüli további feladatok hatékony kezelésének érdekében létrehoztunk egy különálló szakértői csapatot
 • Amennyiben raktározási ígényre lenne szüksége az Egyesült Királyságban vagy az EU-ban, kérjük vegye fel a kapcsolatot az illetékes DACHSER kirendeltségével. Adott esetben vámraktározási szolgáltatás  is elérhető. 

Az alábbi linkek hasznos információként szolgálnak a Brexit főbb kérdéseiről, feladatairól:

Kormányzati információk:

Azonosító számok és nemzetközi szabványok

Az áruk címkézésére és csomagolására vonatkozó iránymutatások

Frissített Brexit ellenőrző lista PDF (0,07 MB)